Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty Předkrmy a chuťovky
Předkrmy a chuťovky
redakce Prima FRESH
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Poklady belgické kuchyně: Peprný sýrový koláč Flamiche de Dinant – hromada sýra, vajec a pepře jsou základem této originální pochoutky

Peprný sýrový koláč Flamiche de Dinant

Peprný sýrový koláč Flamiche de Dinant Zdroj: Marek Kučera

  • Zavřít
Peprný sýrový koláč Flamiche de Dinant

Peprný sýrový koláč Flamiche de Dinant Zdroj: Marek Kučera

Moje hodnocení
7x

Půvabné valonské městečko na řece Máze (Meuse, Maas) nedaleko francouzských hranic chrání mohutná pevnost a pyšní se řadou historických památek stejně jako tímto senzačním slaným koláčem. Na první pohled se nabízí srovnání s ikonickým quichem, ale rozdíl tkví zejména v přípravě, respektive v postupu, v odvážném množství pepře a nestydatém množství vajec a také v tom, že těsto na korpus je kynuté. Zkrátka skvělý originál, bez něhož návštěvníci Dinantu neodjedou domů!

20 porcí
90 minut
belgická
Seznam.cz banner

Těsto

  • pšeničná chlebová mouka 500 g
  • máslo (změklé) 20 g
  • kypřicí prášek do pečiva 11 g
  • plnotučné mléko (vlažné) 310 ml
  • sůl 10 g

Náplň

  • polotvrdý sýr (výrazný, např. zralý čedar, nastrouhaný) 400–500 g
  • máslo (studené) 250 g
  • vejce 18 ks
  • černý pepř (čerstvě namletý) 2 lžičky
  • sůl (podle chuti)

Slaný koláč Cholera s bramborami, pórkem, slaninou a jablky Slané koláče

Slaný koláč Cholera s bramborami, pórkem, slaninou a jablky

10
Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami  Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

16
Banica (banitsa) – bulharský sýrový koláč s fetou Recepty

Banica (banitsa) – bulharský sýrový koláč s fetou

29
Pissaladière – slaný koláč s karamelizovanou cibulí, ančovičkami a olivami Recepty

Pissaladière – slaný koláč s karamelizovanou cibulí, ančovičkami a olivami

26
Slaný koláč s chutí anglické snídaně Recepty

Slaný koláč s chutí anglické snídaně

16
Slaný koláč s pórkem a medvědím česnekem Recepty

Slaný koláč s pórkem a medvědím česnekem

19

Postup přípravy

  1. Na těsto promíchejte mouku, máslo, droždí a sůl v míse nebo v robotu hnětacím hákem. Vlijte mléko a hněťte asi 10 minut, až vznikne hladké těsto. Mísu přikryjte a nechte 1 hodinu odpočívat a kynout.
  2. Troubu předehřejte na 220 °C (nepoužívejte horkovzduch) a dvě koláčové formy o průměru 23 cm vymažte a vysypte moukou.
  3. Těsto rozdělte na poloviny, každou rozválejte, vyložte formu a prsty vymačkejte okraje. Přebytečné těsto odkrojte.
  4. Studené máslo nakrájejte na asi 1cm kostičky a rozložte je po dně korpusů. Okolo stejnoměrně nasypte nebo rozdrobte sýr.
  5. Vejce vyklepněte do mísy, přidejte pepř a sůl a pak opatrně promíchejte (nešlehejte – vtip je v tom, aby vejce zůstala víceméně celá, na upečeném koláči to pak vytvoří kýžený „důlkovitý“ vzhled). Vejce opatrně vlijte do korpusů.
  6. Vložte do trouby na spodní příčku a pečte asi 35 až 40 minut, až budou těsto i náplň zlatohnědé.

PRIMA TIP: Možná pro blízkost Francii se k tomuto flamiche pije hlavně burgundské, ale můžete to klidně zkusit s nějakým tím belgickým pivíčkem. Koláč vydrží do druhého dne a dá se dobře prohřát v troubě při 190 °C. Sýr, který se zde na přípravu náplně používá, tzv. boulette, je čerstvý, bílý, drolivý a velmi výrazné chuti a mimo oblast se velmi těžko shání – dokonce i jeho výroba je přísně střeženým tajemstvím. I jinde v Belgii se proto používají různé výraznější polotvrdé sýry, ale koneckonců zkusit to můžete třeba s čerstvou brynzou nebo kousky syrečku...

Vyzkoušejte také tradiční francouzský Quiche Lorraine podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Quiche Lorraine podle Zdeňka Pohlreicha

Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami Sladké

Poklady belgické kuchyně: Antverpští vojáčci – sladké nadýchané briošky s rozinkami

14
Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou Saláty

Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou

7
Poklady belgické kuchyně: Vlámská karbonáda – dušené hovězí maso na černém pivu Maso

Poklady belgické kuchyně: Vlámská karbonáda – dušené hovězí maso na černém pivu

6
Poklady belgické kuchyně: Zapečené čekankové puky se šunkou a sýrem Zelenina

Poklady belgické kuchyně: Zapečené čekankové puky se šunkou a sýrem

13
Poklady belgické kuchyně: Waterzooi z Gentu – dušený kotlík s kuřecím masem a zeleninou Maso

Poklady belgické kuchyně: Waterzooi z Gentu – dušený kotlík s kuřecím masem a zeleninou

11

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky vejce sůl sýr mouka koláč mléko máslo slaný koláč pepř těsto belgická kuchyně

Návrhy pro vás

Kynutý koláč z bramborového těsta s mákem, tvarohem a švestkami Sladké

Kynutý koláč z bramborového těsta s mákem, tvarohem a švestkami

Kotrč a hříbky na smetaně s pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z restaurace Brambory Zelenina

Kotrč a hříbky na smetaně s pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z restaurace Brambory

Závin s růžičkovou kapustou, bramborem a uzeným – jednoduchá chuťovka naslano Maso

Závin s růžičkovou kapustou, bramborem a uzeným – jednoduchá chuťovka naslano

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci Maso

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem Sladké

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem

Pečené kuřecí paličky z jednoho pekáče s brynzou – masová nálož se slovenským šmrncem Maso

Pečené kuřecí paličky z jednoho pekáče s brynzou – masová nálož se slovenským šmrncem

Obrácený smažák: Šunkový steak plněný sýrem v křupavém kabátku Maso

Obrácený smažák: Šunkový steak plněný sýrem v křupavém kabátku


Přečtěte si také

Sladké
Kynutý koláč z bramborového těsta s mákem, tvarohem a švestkami

Kynutý koláč z bramborového těsta s mákem, tvarohem a švestkami

Zelenina
Kotrč a hříbky na smetaně s pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z restaurace Brambory

Kotrč a hříbky na smetaně s pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z restaurace Brambory

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Maso
Závin s růžičkovou kapustou, bramborem a uzeným – jednoduchá chuťovka naslano

Závin s růžičkovou kapustou, bramborem a uzeným – jednoduchá chuťovka naslano

Sladké
Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Prostřeno!
Prostřeno: Kuřecí polévka na indický způsob

Prostřeno: Kuřecí polévka na indický způsob

Prostřeno!
Prostřeno: Palak kofta, chicken rainbow, paratha a jogurtové chutney

Prostřeno: Palak kofta, chicken rainbow, paratha a jogurtové chutney

Prostřeno!
Prostřeno: Salátek s kozím sýrem, chapati

Prostřeno: Salátek s kozím sýrem, chapati

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Sladké
Kynutý koláč z bramborového těsta s mákem, tvarohem a švestkami

Kynutý koláč z bramborového těsta s mákem, tvarohem a švestkami

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem Sladké

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem

Maso
Závin s růžičkovou kapustou, bramborem a uzeným – jednoduchá chuťovka naslano

Závin s růžičkovou kapustou, bramborem a uzeným – jednoduchá chuťovka naslano

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci Maso

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Pečené kuřecí paličky z jednoho pekáče s brynzou – masová nálož se slovenským šmrncem Maso

Pečené kuřecí paličky z jednoho pekáče s brynzou – masová nálož se slovenským šmrncem

Zelenina
Kotrč a hříbky na smetaně s pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z restaurace Brambory

Kotrč a hříbky na smetaně s pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z restaurace Brambory

Smažené hřiby v trojobalu s bramborovým salátem a restovaným kadeřávkem podle Lukáše Soukupa z restaurace Brambory Zelenina

Smažené hřiby v trojobalu s bramborovým salátem a restovaným kadeřávkem podle Lukáše Soukupa z restaurace Brambory

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní

Krémová houbová polévka – nejlepší způsob, jak zužitkovat zásoby lesních hub Polévky

Krémová houbová polévka – nejlepší způsob, jak zužitkovat zásoby lesních hub

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka Polévky

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Maso
Závin s růžičkovou kapustou, bramborem a uzeným – jednoduchá chuťovka naslano

Závin s růžičkovou kapustou, bramborem a uzeným – jednoduchá chuťovka naslano

Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka Předkrmy a chuťovky

Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka

Pivní karbanátky nakládané na kyselo – tradiční chuťovka podle plzeňské Hospody Na Spilce Předkrmy a chuťovky

Pivní karbanátky nakládané na kyselo – tradiční chuťovka podle plzeňské Hospody Na Spilce

Recepty
Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Pečená dýně s houbami v hořčicové omáčce – nevšední kombinace podzimních chutí

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd Vegetariánské

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd Recepty

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd

Sladké
Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem Sladké

Ostružinové řezy – vláčný čokoládový korpus s lehkým ovocným krémem

Bezlepkový makový dort se švestkami – moučník s tvarohovým krémem a ovocným přelivem Sladké

Bezlepkový makový dort se švestkami – moučník s tvarohovým krémem a ovocným přelivem

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Maso
Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři Přílohy

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři Přílohy

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Vítězové a poražení voleb: Král Babiš i Rajchlův výtah. Smutný Vidlák a Stanjura Klaus vyhlíží fatální a radikální změnu. Nastínil ideální koalici a kritizoval „velkého Fialu“ Radost není na místě, nenaplnili jsme ambice, kál se Rakušan. Vyzdvihl úspěch mladých

prima-zeny

Domov důchodců jako místo zločinu? Alice Nellis přiznala, že toto je její oblíbená scéna Kamaráde, já jsem vyhrával. Bouček udělal z hitu Dalibora Jandy duhovou hymnu Moderátorka Timková o nahé seznamce: Doufám, že díky show lidé přijmou sami sebe

prima-zoom

Největší loď na světě Nejmazanější sovětský zločinec přežil trest smrti, převezl Brežněva a řádil až do 100 let Sebevražda, nebo poprava tajné agentky? Záhadná smrt v hotelovém pokoji má jediné řešení

prima-fresh

Kynutý koláč z bramborového těsta s mákem, tvarohem a švestkami Kotrč a hříbky na smetaně s pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z restaurace Brambory Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

prima-cool

Dočkáme se Sherlocka Holmese 3? Vyteče vám mozek ušima. Hvězda Avengers 5 láká na film, na který nejsme připraveni Seriálové pokračování Peaky Blinders má zelenou. Jak velký časový skok nás čeká?

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Čaj podle znamení horoskopu: Rak by měl pít černý, Panna bílý Využijte dýně naplno! Upečte si chleba, uvařte zelí a namíchejte dýňové koření Víkend bude sychravý a větrný. Kde i přes nepřízeň počasí rostou houby?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.