Slaný koláč s pórkem a medvědím česnekem
Zdroj: Marek Kučera
Slaný koláč s pórkem a medvědím česnekem
Zdroj:
Marek Kučera
Moje hodnocení
8x
Slané koláče neboli quiche jsou čím dál tím oblíbenější, a není divu. Křehké, lehké a křupavé těsto a nekonečná variabilita náplní mu v moderní kuchyni zajišťují čestné místo. Na jaře nepropásněte možnost připravit si tento delikátní koláč s medvědím česnekem!
1 porce
90 minut
Těsto
hladká mouka
180 g
špetka soli
studené máslo nakrájené na malé kousky
90 g
ledově studená voda
3–4 lžíce
Náplň
Olivový olej
2 lžíce
pórek, očištěný, propláchnutý a nakrájený na kolečka
1 ks
Medvědí česnek
150 g (asi 4 hrsti)
Zakysaná smetana
200 g
Vejce
2 ks
sýr s modrou plísní
100 g
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
Mouku a sůl prosejte do mísy. Přidejte kousky másla a prsty promněte na drobenku. Ruce přitom zdvihejte, abyste do těsta zatřeli i trochu vzduchu.
Vlijte vodu a spojte do hrubého těsta. Vyklopte je na kus fólie a její pomocí je stlačte do koule. Zabalte ji a dejte nejméně na 30 minut do ledničky.
Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto rozválejte a vyložte jím kulatou koláčovou formu. Těsto 10 minut zapékejte.
Olivový olej vlijte do hluboké pánve a zahřejte ho na nízkém plameni, pak vmíchejte pórek. Pánev zakryjte kolečkem zmačkaného pečicího papíru krátce namočeného ve vodě a pak otřepaného. Papír vmáčkněte kolem okrajů pánve – vytvoří vlhkou pokličku, která napomůže změknutí pórku, aniž by se začal opékat.
Duste pórek asi 15 minut, až bude vláčný. Pak přidejte propláchnutý a nahrubo nakrájený medvědí česnek a duste ještě 5–8 minut, až také zvláční. Sejměte z plamene, odstraňte papír a náplň rozložte do předpečeného korpusu. Zalijte smetanou prošlehanou s vejci, solí a pepřem. Vlévejte pomalu, aby se směs stejnoměrně rozlila. Posypte kousky sýra.
Koláč vložte do trouby a pečte ho 25–30 minut, až se náplň usadí.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.