Těsto
- hladká mouka 180 g
- špetka soli
- studené máslo nakrájené na malé kousky 90 g
- ledově studená voda 3–4 lžíce
Náplň
- Olivový olej 2 lžíce
- pórek, očištěný, propláchnutý a nakrájený na kolečka 1 ks
- Medvědí česnek 150 g (asi 4 hrsti)
- Zakysaná smetana 200 g
- Vejce 2 ks
- sýr s modrou plísní 100 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Mouku a sůl prosejte do mísy. Přidejte kousky másla a prsty promněte na drobenku. Ruce přitom zdvihejte, abyste do těsta zatřeli i trochu vzduchu.
- Vlijte vodu a spojte do hrubého těsta. Vyklopte je na kus fólie a její pomocí je stlačte do koule. Zabalte ji a dejte nejméně na 30 minut do ledničky.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto rozválejte a vyložte jím kulatou koláčovou formu. Těsto 10 minut zapékejte.
- Olivový olej vlijte do hluboké pánve a zahřejte ho na nízkém plameni, pak vmíchejte pórek. Pánev zakryjte kolečkem zmačkaného pečicího papíru krátce namočeného ve vodě a pak otřepaného. Papír vmáčkněte kolem okrajů pánve – vytvoří vlhkou pokličku, která napomůže změknutí pórku, aniž by se začal opékat.
- Duste pórek asi 15 minut, až bude vláčný. Pak přidejte propláchnutý a nahrubo nakrájený medvědí česnek a duste ještě 5–8 minut, až také zvláční. Sejměte z plamene, odstraňte papír a náplň rozložte do předpečeného korpusu. Zalijte smetanou prošlehanou s vejci, solí a pepřem. Vlévejte pomalu, aby se směs stejnoměrně rozlila. Posypte kousky sýra.
- Koláč vložte do trouby a pečte ho 25–30 minut, až se náplň usadí.