Suroviny
- nové brambory 1 kg
- zelené fazolky 1 kg
- anglická slanina 500 g
- cibule (velká) 1 ks
- červený vinný ocet (nebo ve směsi s jablečným či malinovým) 4 lžíce
- extra virgin olivový olej 1–2 lžíce
- jablka (malá) 2 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Nové brambory neloupejte, jen je pečlivě odrhněte kartáčkem. Uvařte je ve vroucí osolené vodě, aby změkly, ale nerozpadly se.
- Ke konci varu brambor nad nimi v pařáku uvařte fazolky. Nemáte-li příslušnou napařovací vložku, uvařte fazolky zvlášť, ale nejlépe v páře, případně je ihned po uvaření (stačí 3 až 5 minut) propláchněte studenou vodou, aby si zachovaly barvu a křupavost.
- Zatímco se brambory vaří, nakrájejte slaninu na malé proužky. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, vsypte proužky slaniny, nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého promíchávání chvíli smažte, až cibule zprůsvitní.
- Přidejte na kostičky nebo na plátky nakrájené jablko a ještě chvilku smažte. Jablko by se nemělo rozpadnout.
- Brambory nakrájené na kousky vsypte do mísy, přidejte scezené fazolky a slaninu s cibulí a případně jablky. Výpek v pánvi zalijte octem a nechte asi minutu odvařit, pak touto zálivkou dochuťte salát, který ještě podle chuti osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.
Vyzkoušejte také vídeňský bramborový salát bez majonézy podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vídeňský bramborový salát s cibulí a horkým vývarem