Nepečená hmota
- vlašské ořechy 150 g
- moučkový cukr 110 g
- strouhaný kokos 20 g
- rum 2 lžíce
- máslo 100 g
- kakao 20 g
- marcipán 150 g
Dohotovení
- čokoládová poleva 150 g
- mandlové plátky (nasucho opražené) 100 g
Postup přípravy
Nastrouhejte ořechy najemno a smíchejte je s cukrem, kokosem, rumem, změklým máslem a kakaem. Vypracujte pevnou, soudržnou hmotu.
Hmotu rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný asi 4 mm. Z marcipánu vyválejte tenký váleček a zabalte ho do připravené ořechové hmoty. Poté vložte do chladničky a nechte asi hodinu ztuhnout.
Po vychlazení krájejte na válečky dlouhé přibližně 6 cm. Každý kousek přelijte rozpuštěnou čokoládou a obalte v mandlových plátcích. Nechte čokoládu ztuhnout a podávejte.
PRIMA TIPY:
Pokud chcete jemnější chuť, nahraďte část rumu smetanou nebo vaječným likérem.
Válečky můžete místo mandlových plátků obalit i v drcených ořeších nebo kokosu.
Ořechové válečky s rumem, marcipánem a čokoládou Zdroj: Kulinární studio MAFRA / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte také oblíbené kokosové kuličky Rafaelo podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kokosové kuličky Rafaelo – jednoduchý recept ze salka
Tradiční české vánoční cukroví
Vůně vanilky, másla a oříšků k Vánocům prostě patří. K nejoblíbenějším druhům patří perníčky s medem, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Skvělou volbou jsou i plněné ořechy s krémem nebo vosí hnízda, která potěší milovníky nepečených sladkostí. Jemné sádlovky s marmeládou a tradiční Masarykovo cukroví připomenou poctivé recepty našich babiček. Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte marokánky s ořechy a čokoládou nebo měsíčky s citronovou polevou. A kdo chce mít hotovo raz dva, ocení šlehačkové cukroví z pěti surovin – jednoduché, křehké a dokonale vánoční. Další velkou porci nápadů na tradiční české cukroví najdete v našem speciálu.