Těsto
- plnotučné mléko 100 ml
- hladká mouka 500 g
- droždí 84 g (2 kostky)
- cukr krupice 30 g
- máslo (studené) 250 g
- žloutek 3 ks
- sůl 1 špetka
- mouka (na podsypání)
Náplň
- plnotučné mléko 100 ml
- mleté vlašské ořechy 500 g
- bílek 2 ks
- dětské piškoty (mleté) 80 g
- med 80 g
- cukr krupice 80 g
- rum 4 lžíce
Máslový krém
- máslo (změklé) 250 g
- moučkový cukr 4 lžíce
- rum 2 lžíce
Obalení
- moučkový cukr (podle chuti) 100 g
Postup přípravy
- Mléko do těsta zahřejte, aby bylo vlažné. Do mísy prosejte mouku. Uprostřed vytvořte důlek. Rozdrobte do něj droždí, posypte 1 lžičkou cukru, zalijte vlažným mlékem a zlehka promíchejte s trochou mouky. Nechte 10 až 15 minut vzejít kvásek.
- Mezitím připravte náplň. Mléko zahřejte k varu. Vmíchejte do něj ořechy a nechte 5 minut stát. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do ořechové směsi vmíchejte piškoty, med, cukr a rum. Promíchejte dohladka, a nakonec zlehka zapracujte sníh.
- K vzešlému kvásku nastrouhejte máslo, přidejte žloutky, špetku soli a zbylý cukr. Vypracujte hladké, nelepivé těsto, buď ručně vařečkou nebo v robotu s nástavcem hnětací hák.
- Tři plechy vyložte pečicím papírem. Pracovní plochu lehce poprašte moukou. Těsto rozdělte na čtvrtiny a postupně každou vyválejte na plát silný 3 mm. Vykrajujte z něj kolečka o průměru 2,5 až 3 cm. Na každé dejte 1 menší lžičkou ořechové náplně, nebo ji dejte do cukrářského sáčku a vytvořte na těsto pusinku. Koláčky skládejte vedle sebe v rozestupech na připravený plech (uvedené množství vyjde zhruba na 100 koláčků).
- Troubu předehřejte na 175 °C a koláčky pečte zhruba 15 minut dozlatova. Mezitím připravte máslový krém. Máslo vyšlehejte s cukrem a rumem dohladka.
- Upečené koláčky vytáhněte a nechte zchladnout. Pak je potřete máslovým krémem a obalte v cukru.
Vyzkoušejte také svatební koláčky čtvercově vázané podle videoreceptu