Suroviny
- máslo (pokojové teploty) 140 g
- moučkový cukr 100 g
- vanilkový cukr (bio; nebo 2 lžíce domácího) 1 sáček
- žloutek 3 ks
- vlašské ořechy (namleté) 200 g
- espresso (silné) 2 lžíce
- smetana ke šlehání (33%) 200 ml
- tuzemák 1 lžíce
- káva (bílá = 1 dvojité espresso + 500 ml mléka)
- piškoty 2 menší balení (240 g)
- šlehačka (na ozdobu; ideálně de luxe se 40 % tuku) 1 kelímek
Postup přípravy:
- Připravte si silné espresso – nechte ho vychladnout, ať není horké. Máslo pokojové teploty přendejte do mísy od robota. Přidejte cukry a metlou „K“ utřete v krém.
- Poté postupně přidávejte žloutky (bílky dejte stranou, mohou se hodit třeba na kokosky nebo pavlovu) a namleté vlašské ořechy.
- Espresso promíchejte se smetanou, přilijte do krému a přidejte tuzemák. Vyšlehejte krém, chvilku to potrvá. Připravte si bílou kávu – smíchejte silné dvojité espresso s mlékem.
- Formu na dort pečlivě vyložte potravinářskou fólií nebo alobalem a začněte skládat vrstvy. Namáčejte piškoty do bílé kávy a skládejte je k sobě. Potřete částí krému.
- Pak dejte zase namočené piškoty, část krému, další vrstvu piškotů, zbytek krému a zakončete namočenými piškoty.
- Na dort rozložte potravinářskou fólii a zatižte např. dnem hrnce s vodou, musí být těžký. Dejte do chladu rozležet, ideálně přes noc. Pak opatrně vyklopte a ozdobte nebo přímo celý dort potřete vyšlehanou šlehačkou. Podávejte.
Další tip na nepečený moučník? Pusťte si tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Nepečený jablečný dort s pudinkem a piškoty
Máte rádi nepečené dorty? Tak si projděte naše další recepty: