Lžička cukru

Blondies s hnědým máslem a vlašskými ořechy

Moje hodnocení
5x

Méně známější sestra brownies zaujme na první pohled světlou barvou, podle které dostala jméno. Základ tvoří zkaramelizované máslo, s kterým výborně ladí bílá čokoláda a křupavé opražené ořechy. Rozfázovaná příprava se odmění nevšední chutí. Při pečení těsto kontrolujte, aby zůstalo měkké, jen tak budou blondies vláčné.

16 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ořechy pokrájejte na menší kousky a zprudka je nasucho opečte v pánvi za občasného promíchání dozlatova a dokřupava. Trvá to přibližně 5 minut.
  2. Mezitím rozpusťte máslo v rendlíku. Nechte ho ještě 2 minuty vařit na mírném stupni, aby lehce zhnědlo. Přelijte ho do větší mísy, vmíchejte oba cukry a nechte vychladnout.
  3. Troubu předehřejte na 190 °C a pekáček o rozměrech 25 x 25 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte olejem. Bílou čokoládu nasekejte na 5mm kousky.
  4. Do zchladlého másla s cukry přidejte vejce, žloutek a vanilkovou pastu a vyšlehejte směs metličkou nebo mixérem na nízké otáčky dohladka.
  5. V jiné míse promíchejte mouku, škrob, kypřicí prášek a sůl. Zapracujte do máslové směsi – zlehka míchejte, až se obě složky spojí, ale nesnažte se rozmíchat vše dokonale dohladka, blondies by byly po upečení tvrdé. Na závěr opatrně vmíchejte opražené ořechy a bílou čokoládu.
  6. Těsto vlijte do připraveného pekáčku a pečte v troubě 20–25 minut, až zpevní, ale zároveň zůstane měkké a vláčné. Při chladnutí se „dopeče“. Nechte zchladnout v pekáčku.

Vyzkoušejte i další recepty na blondies a brownies

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lžička cukru

Markéta Marešová Lžička cukru

Dětství s vůní koláčů přivedlo Markétu Marešovou k vlastnímu blogu Lžička cukru. Nejdříve pomáhala při pečení mamince a babičce, po odstěhování do Prahy se k troubě postavila sama a zjistila, že tak jednoduché to nebude. A tak se pustila do čtení, zkoušení a zapisování a následně i vymýšlení nových receptů a jejich focení. Postupem doby vznikl blog a z něho nakonec i stejnojmenná kuchařka, která přináší sladké recepty pro každé roční období. Při pohledu z okna a do spíže se tak můžete rychle rozhodnout, co si upečete. Podrobný popis s mnoha tipy a nádherné fotografie usnadní pečení i začátečníkům. Protože začátečník je ten, kdo ještě dostatečně dlouho nepeče.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty