Suroviny
- vlašské ořechy 150 g
- máslo 220 g
- třtinový cukr 115 g
- cukr krupice 50 g
- bílá čokoláda 170 g
- vejce 2 ks
- žloutek 1 ks
- vanilka (pasta nebo dřeň z 1 lusku) 1 lžička
- hladká mouka 280 g
- škrob 15 g
- sůl 1 špetka
- rostlinný olej (na vymazání)
Postup přípravy
- Ořechy pokrájejte na menší kousky a zprudka je nasucho opečte v pánvi za občasného promíchání dozlatova a dokřupava. Trvá to přibližně 5 minut.
- Mezitím rozpusťte máslo v rendlíku. Nechte ho ještě 2 minuty vařit na mírném stupni, aby lehce zhnědlo. Přelijte ho do větší mísy, vmíchejte oba cukry a nechte vychladnout.
- Troubu předehřejte na 190 °C a pekáček o rozměrech 25 x 25 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte olejem. Bílou čokoládu nasekejte na 5mm kousky.
- Do zchladlého másla s cukry přidejte vejce, žloutek a vanilkovou pastu a vyšlehejte směs metličkou nebo mixérem na nízké otáčky dohladka.
- V jiné míse promíchejte mouku, škrob, kypřicí prášek a sůl. Zapracujte do máslové směsi – zlehka míchejte, až se obě složky spojí, ale nesnažte se rozmíchat vše dokonale dohladka, blondies by byly po upečení tvrdé. Na závěr opatrně vmíchejte opražené ořechy a bílou čokoládu.
- Těsto vlijte do připraveného pekáčku a pečte v troubě 20–25 minut, až zpevní, ale zároveň zůstane měkké a vláčné. Při chladnutí se „dopeče“. Nechte zchladnout v pekáčku.
Blondies s hnědým máslem a vlašskými ořechy Zdroj: Lžička cukru
Vyzkoušejte i další recepty na blondies a brownies