Těsto
- hrubá mouka 210 g
- máslo 140 g
- moučkový cukr 100 g
- žloutek 4 ks
- vanilkový cukr 1 sáček
- meruňkový džem asi 100–150 g
Ořechová vrstva
- bílek 4 ks
- mleté ořechy 150 g
- moučkový cukr 200 g
Postup přípravy
- Do mísy prosejte mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Přidejte změklé máslo a žloutky a vypracujte hutné těsto. To rukama roztlačte na dno plechu (můžete ho vystlat pečicím papírem). Těsto potřete meruňkovým džemem.
- Na ořechovou vrstvu vyšlehejte dotuha 4 bílky. Postupně v průběhu šlehání přidejte natřikrát cukr a nakonec gumovou stěrkou vmíchejte ořechy.
- Ořechovou vrstvu naneste na meruňkový džem, uhlaďte povrch a pomalu pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30–40 minut, dokud se ořechová vrstva nezačne barvit do světle hnědé barvy.
Výborný koláč s křupavou ořechovou krustou Zdroj: Téměř zapomenuté recepty