Michaela Smolová

Výborný koláč s křupavou ořechovou krustou

Moje hodnocení
16x

Výtečný koláč tvoří dvě vrstvy promazané ovocným džemem. Křehké těsto korunuje křupavá krusta ze sněhu s mletými ořechy. Ideální pohoštění k odpolední kávě.

1 porce
60 minut
česká

Těsto

Ořechová vrstva

Postup přípravy

  1. Do mísy prosejte mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Přidejte změklé máslo a žloutky a vypracujte hutné těsto. To rukama roztlačte na dno plechu (můžete ho vystlat pečicím papírem). Těsto potřete meruňkovým džemem.
  2. Na ořechovou vrstvu vyšlehejte dotuha 4 bílky. Postupně v průběhu šlehání přidejte natřikrát cukr a nakonec gumovou stěrkou vmíchejte ořechy.
  3. Ořechovou vrstvu naneste na meruňkový džem, uhlaďte povrch a pomalu pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30–40 minut, dokud se ořechová vrstva nezačne barvit do světle hnědé barvy.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Michaela Smolová

Téměř zapomenuté recepty Michaela Smolová

Většina kuchařek vzniká z touhy autorů podělit se o své oblíbené recepty. Michaela Smolová toužila uchovat pokrmy, které ji učily babičky, maminka i tchýně, které samy vařily nebo opatrovaly v ručně psaných sešitcích a na papírcích po svých babičkách a maminkách, které neustálým otáčením stránek a vytahováním ztrácely rohy i čitelnost. A protože je duší kronikářka, rozhodla se je sepsat pro příští generace ve formě moderní, roztříděné do sedmi kapitol a opatřené krásnými fotkami. Upéct si můžete chleby, vánoční cukroví a jiné dobroty, slavnostní dorty a zákusky i nedělní bábovku nebo sušenky. Úsměv vzbuzuje kapitola nápojů, likérů a zavařenin. Možná i vy tu objevíte některé, dávno ztracené recepty.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty