Ojakodon: Japonská miska s rýží, kuřecím masem a vejci podle Yotama Ottolenghiho

Moje hodnocení
3x

Japonsky znamená slovo „oja“ rodič, „ko“ dítě a „don“ je zkratka ze slova „donburi“, což znamená „mísa“. Spojte tato tři slova dohromady a máte čisté japonské jídlo pro duši, tak komfortní, jak napovídá kombinace vajec + rýže + kuřecí polévky + podávání v misce. „Matka a dítě“ – kuřecí maso a vejce – se společně opékají v pánvi, takže snadná příprava zaručena.

6 porcí
60 minut
japonská

Suroviny

K podávání

  • sushi rýže (nebo jiná krátkozrnná rýže, uvařená)
  • zázvor 20 g
  • shichimi togarashi (japonská směs koření sedmi vůní) 1/2 lžičky

Postup přípravy

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky silné 1 cm. Maso nakrájejte na 4–5cm kousky. Česnek oloupejte. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno.
  2. Ve velké hlubší pánvi rozehřejte na vysokém stupni olej, přidejte cibuli a opékejte ji za častého míchání asi 5 minut, až zesklovatí. Přidejte kuřecí maso a opékejte je 8 až 10 minut za občasného zamíchání: maso by se mělo zatáhnout, aniž by příliš ztmavlo. Přidejte utřený či prolisovaný česnek a zázvor a opékejte je asi 1 minutu. Přilijte víno šao-sing, zamíchejte a seškrábněte případné přípečky ze dna pánve.
  3. Prošlehejte mirin, daši (nebo vývar) a sójovou omáčku a přilijte směs do pánve. Tekutinu přiveďte k varu, zmírněte teplotu a vařte asi 25 minut bez poklice a za občasného zamíchání, až maso změkne.
  4. Vejce zlehka promíchejte nožem: žloutky by měly být rozteklé, ale částečně zůstat oddělené od bílků. Vejce nalijte opatrně na horké kuřecí maso, cibuli a vývar tak, aby se vejce s tekutinou nesmíchala: měla by plavat nahoře jako vor. Asi 1 minutu je vařte, pánev přiklopte a zahřívejte 2 minuty; vejce by měla jen mírně ztuhnout a měly by v nich zůstat bílé a žluté pruhy (nejsou to míchaná vejce). Vypněte plotýnku a pokrm nechte několik minut pod pokličkou odpočívat.
  5. Jarní cibulku nakrájejte na tenké plátky, koriandr nasekejte nahrubo, řasu rozdrobte. Posypte jimi hotový pokrm. Rýži rozdělte do misek a přidejte k ní kuřecí maso a vývar. Snažte se, aby vejce zůstala nahoře. Dochuťte je zázvorem, oloupaným a nakrájeným na nudličky, a pořádně posypte směsí koření šičimi tógaraši.
  • Kredit: Komfort / Yotam Ottolenghi (Slovart, 2024, s. 180, 181)

Vyzkoušejte také kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Inspirujte se i dalšími recepty od Yotama Ottolenghiho

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Komfort

Yotam Ottolenghi Komfort

Ve své nejnovější knize odhaluje tento kreativní izraelský šéfkuchař tajemství oblíbených, domácích jídel. Představuje je svým osobitým způsobem, inspirativně kombinuje výrazné chutě a zároveň stále dbá na smysluplnou přípravu a výslednou chuť. Přes sto receptů na polévky, pomazánky, těstoviny, brambory, rýži, zapečené pokrmy, masa, luštěniny, koláče a další dezerty oslavuje domácí vaření, předávané s láskou z generace na generaci. Ottolenghi prozrazuje svá oblíbená jídla z dětství i pokrmy, které ho oslovily při cestování, prostor dostávají i zajímavá jídla od jeho spolupracovnic a výsledkem je kuchařka, ke které se bude často vracet. Protože když recept připravíte několikrát, stane se z něj zvyk. A když se z něj stane zvyk, vzbudí emoce. A o to jde při stolování a vaření především.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty