Suroviny
- cibule (velké) 3 ks
- kuřecí stehenní řízek 800 g
- česnek 3 stroužky
- zázvor 30 g
- slunečnicový olej 50 ml
- rýžové víno (Shaoxing) 150 ml
- mirin 80 ml
- dashi vývar (nebo kuřecí) 220 ml
- sójová omáčka (přirozeně fermentovaná, např. Kikkoman) 100 ml
- vejce 6 ks
- jarní cibulka 4 ks
- koriandr (lístky) 10 g
- řasa nori (lze vynechat) 1 plát
K podávání
- sushi rýže (nebo jiná krátkozrnná rýže, uvařená)
- zázvor 20 g
- shichimi togarashi (japonská směs koření sedmi vůní) 1/2 lžičky

Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky silné 1 cm. Maso nakrájejte na 4–5cm kousky. Česnek oloupejte. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Ve velké hlubší pánvi rozehřejte na vysokém stupni olej, přidejte cibuli a opékejte ji za častého míchání asi 5 minut, až zesklovatí. Přidejte kuřecí maso a opékejte je 8 až 10 minut za občasného zamíchání: maso by se mělo zatáhnout, aniž by příliš ztmavlo. Přidejte utřený či prolisovaný česnek a zázvor a opékejte je asi 1 minutu. Přilijte víno šao-sing, zamíchejte a seškrábněte případné přípečky ze dna pánve.
- Prošlehejte mirin, daši (nebo vývar) a sójovou omáčku a přilijte směs do pánve. Tekutinu přiveďte k varu, zmírněte teplotu a vařte asi 25 minut bez poklice a za občasného zamíchání, až maso změkne.
- Vejce zlehka promíchejte nožem: žloutky by měly být rozteklé, ale částečně zůstat oddělené od bílků. Vejce nalijte opatrně na horké kuřecí maso, cibuli a vývar tak, aby se vejce s tekutinou nesmíchala: měla by plavat nahoře jako vor. Asi 1 minutu je vařte, pánev přiklopte a zahřívejte 2 minuty; vejce by měla jen mírně ztuhnout a měly by v nich zůstat bílé a žluté pruhy (nejsou to míchaná vejce). Vypněte plotýnku a pokrm nechte několik minut pod pokličkou odpočívat.
- Jarní cibulku nakrájejte na tenké plátky, koriandr nasekejte nahrubo, řasu rozdrobte. Posypte jimi hotový pokrm. Rýži rozdělte do misek a přidejte k ní kuřecí maso a vývar. Snažte se, aby vejce zůstala nahoře. Dochuťte je zázvorem, oloupaným a nakrájeným na nudličky, a pořádně posypte směsí koření šičimi tógaraši.
- Kredit: Komfort / Yotam Ottolenghi (Slovart, 2024, s. 180, 181)

Vyzkoušejte také kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Inspirujte se i dalšími recepty od Yotama Ottolenghiho