Suroviny
- sušenky (digestivní ) 250 g
- máslo (změklé ) 75 g
- nutella (pokojové teploty) 400 g
- lískové ořechy (nasekané opražené ) 100 g
- krémový sýr (pokojové teploty) 500 g
- moučkový cukr (prosátý) 60 g
Postup přípravy
- Sušenky nalámejte do nádoby robotu, přidejte máslo a 1 plnou lžíci nutely a rozmixujte, až se začnou tvořit hrudky. Přidejte 25 g oříšků (asi 3 lžíce) a pomocí pulzů mixujte, až vznikne hmota podobná vlhkému písku.
- Vyklopte ji do odepínací formy o průměru 23 cm a rukama nebo obrácenou lžící hezky vymačkejte a roztlačte po dně do rovnoměrné vrstvy. Dejte do ledničky ztuhnout.
- Krémový sýr a moučkový cukr utřete dohladka, přidejte zbylou nutelu a vše znovu utřete dohladka. Rovnoměrně naneste na ztuhlý základ ve formě, posypte nasekanými oříšky a vraťte formu do ledničky na nejméně 4 hodiny nebo i přes noc. Odepněte kruh, ještě chladný cheesecake krájejte na řezy a podávejte. Nejlepší je, jak říká Nigella, s tím „lehce zastydlým řízem“.
PRIMA TIP: Tzv. digestivní sušenky údajně vznikly koncem 19. století ve Skotsku. Jednoduché, jen mírně sladké sušenky si veřejnost nesmírně oblíbila ve víře v to, že napomáhají trávení. Při jejich pečení se používá jedlá soda, která je známým domácím prostředkem na zažívací obtíže. Jako základ nepečeného cheesecake se uvádějí takřka bez výjimky, ale použít můžete prakticky jakékoliv běžné, nepříliš sladké sušenky.
Vyzkoušejte i klasický newyorský cheesecake podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE