Suroviny
- máslové sušenky 160 g
- máslo (rozpuštěné) 95 g
- želatina (prášková ) 4 lžičky
- voda (studená ) 4 lžíce
- smetana ke šlehání 375 g
- vanilkový extrakt pár kapek
- polotučný tvaroh 500 g
- vanilkový cukr 3 lžíce
- voda (horká převařená ) 500 ml
- želatina (ovocné) 130 g
- jahody (čerstvé ) cca 200 g
Postup přípravy
- Sušenky rozmixujte, promíchejte s máslem a přesuňte na dno rozevírací formy. Uhlaďte je, aby vznikl jednolitý korpus, a uložte alespoň na 20 minut do lednice.
- Práškovou želatinu rozmíchejte ve studené vodě a nechte nabobtnat, trvá to asi 10 minut.
- Mezitím v hrnci zahřívejte 100 ml smetany s vanilkovým extraktem. Jakmile začne houstnout, odstavte ji, vmíchejte nabobtnalou želatinu a nechte zchladnout.
- Ve větší míse ušlehejte tvaroh s cukrem. V jiné míse vyšlehejte zbylou smetanu na tuhou šlehačku a vmíchejte ji k tvarohu. Tři lžíce krému vmíchejte do zahřáté smetany se želatinou a vlijte ji do krému. Dobře promíchejte, vlijte na sušenkový korpus, uhlaďte a uložte do lednice nejméně na 4 hodiny, ideálně přes noc.
- V horké vodě rozmíchejte oba sáčky Galaretky a želé nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Mezitím odstopkujte jahody, polovinu nakrájejte na plátky.
- Na ztuhlý krém vyskládejte plátky jahod. Potřete je mašlovačkou tenkou vrstvou želé a uložte do lednice. Zhruba po 10 minutách jahody znovu potřete tenkou vrstvou želé a postup opakujte, až spotřebujete všechno želé. Nechte ztuhnout v lednici.
- Zbylé jahody rozkrojte na poloviny, ozdobte jimi dort a podávejte.
PRIMA TIP: Galaretka je polské želé v prášku s příchutí různého ovoce. Můžete ho nahradit běžným práškovým želé a rozmíchat ho v ovocné šťávě podle chuti. Vyrábí ho například Dr. Oetker a u nás ho koupíte třeba na www.mlsnykoutek.cz.
Vyzkoušejte jednoduchý nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE