Langoše jsou jednou z nejoblíbenějších pochoutek, které si můžeme užít jako street food na různých akcích. Není ale žádný důvod, proč si je nevychutnat i doma. Připravte je třeba na večírek nebo rodinnou oslavu. Pohrát si můžete i s obložením, co zkusit třeba brynzu se zakysankou, osmaženou slaninou a cibulkou? Nebo placky s bazalkovým pestem, rajčaty a mozzarellou? Základem je ovšem svrchu křupavá a uvnitř nadýchaná placka. O svůj perfektní recept se s námi podělil Pavel Berky.
Mléko ohřejte na 35–40 °C a přidejte do něj cukr a droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Obyčejně to trvá kolem 5 minut.
Do mísy od kuchyňského robotu nasypte mouku a sůl. Promíchejte a přidejte vzešlý kvásek a zakysanou smetanu. Uhněťte vláčné těsto a nakonec do něj nalijte rozpuštěné máslo. Opět nechte hníst, aby se vše propojilo a poté těsto přendejte do čisté mísy. Lépe se vám bude s těstem pracovat, když si ruce promažete rostlinným či olivovým olejem. Přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout přibližně 1 hodinu.
Nakynuté těsto dejte na moukou posypanou pracovní plochu a lehce jej také posypte. Opatrně ho párkrát prohněťte abyste z něho vytlačili přebytečný vzduch. Rozdělte na 8 stejných dílů a z nich vyválejte bochánky. Zakryjte je potravinovou fólií a nechte kynout ještě 15–20 minut. Mezitím připravte pánev s olejem, který rozehřejte na 170–180 °C.
Z nakynutých bochánků vytvarujte placky, jako kdybyste dělali menší pizzu. Langoše smažte v rozpáleném oleji asi 1 minutu z každé strany, aby byly krásně zlatavé. Během smažení můžete pánví lehce pohybovat, aby se olej dostal i do středu langoše.
Servírování: „Já si langoše nejraději vychutnám potřené česnekovou pastou, zakysanou smetanou a posypané nastrouhaným sýrem. Skvěle se k nim ale samozřejmě hodí i kečup.“
PRIMA TIP: Místo klasického eidamu na langoších můžete vyzkoušet i různé další druhy sýrů - skvěle se hodí např. gouda, čedar, ale třeba i parmazán. A trošku svěžesti langošům dodají i různé nasekané bylinky jako třeba pažitka nebo petrželka.
Nadýchané kynuté langoše podle Pavla Berkyho
Zdroj: Pavel Berky
Nadýchané kynuté langoše podle Pavla Berkyho
Zdroj:
Pavel Berky
Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!