Suroviny
- shiitake (sušené) 5 ks
- řasa wakame 1/2 listu
- pasta miso (z hnědé rýže) 3 lžíce
- tofu (natural) 170 g
- sójová omáčka 1 lžíce
- kukuřičný škrob 1 lžička
- kari koření 1 lžička
- sezamový olej
- červené chilli papričky 1 ks
- sezamová semínka (natural) 2 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžička
- limetka 1 ks
- kokosové mléko 400 ml
- rýžové nudle 150 g
- sojové výhonky 1 hrst
- bylinky (koriandr, thajská bazalka)
V tomto receptu najdete hned několik exotických potravin pocházejících především z Japonska. Třeba takové miso z hnědé rýže. Jde o fermentovanou pastu z hnědé rýže a sójových bobů s velice výraznou a specifickou chutí. Miso pasta vždy přirozeně zraje po mnoho měsíců v sudech z cedrového dřeva. Pomalou fermentací vzniká velice zdravý a chuťově zajímavý produkt, který se často objevuje v jídelníčku lidí zabývajících se zdravou výživou.
Postup přípravy
- Houby vložte do vody a nechte nejlépe přes noc namočené. Před začátkem vaření také namočte řasu wakame.
- Z hub slijte vodu. Zalijte 0,8 l vody a vařte asi 20 minut. Před koncem vaření přidejte miso pastu a namočenou řasu a ještě minutku povařte. Nechte stranou.
- Tofu nakrájejte na malé kostičky, vložte do misky, přidejte sójovou omáčku, škrob, kari koření a rukama promíchejte. Tofu osmahněte na oleji dozlatova, přidejte půlku nakrájené chilli papričky, nasekanou jarní cibulku, sezam a ještě chvíli restujte. Nakonec přisypte papriku, rychle orestujte a zastříkněte šťávou z celé limetky. Poté zalijte kokosovým mlékem a přiveďte k varu.
- Mezitím vyjměte houby, ze kterých odřízněte tuhý třeň a nakrájejte je i s řasou na libovolně velké kousky. Vše i s miso vývarem vlijte do polévky. Jakmile se polévka začne vařit, vložte do ní nudle a povařte 3 minuty.
- Odstavte z plotny, přidejte čerstvé nasekané bylinky a klíčky, zamíchejte a nechte pod pokličkou dojít.
- Polévka je hodně hustá a vydatná. Dle potřeby můžete ještě dochutit miso pastou – každá je trochu jinak slaná.
PRIMA TIP: Pokud byste si chtěli osmažené tofu vychutnat, část po opražení vyndejte stranou a přidejte do polévky po nalití do misky. Před podáváním posypte bylinkami, jarní cibulkou, sezamem, chilli papričkou nebo čerstvými klíčky.
Miso polévka s rýžovými nudlemi, mořskou řasou a houbami shitake Zdroj: Zeleninová kuchařka
Sbírka nápadů, jak využít při vaření miso pastu
Vyzkoušejte také výtečnou polévku z červené čočky s rajčaty podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE