Griliáš
- dukkah 70 g–75 g
- javorový sirup (nebo datlový) 30 ml
- olivový olej 10 ml
Přidat blok 3
- karotka (pokud možno stejné velikosti) 750 g
- olivový olej 2 lžíce
- sůl (vločková)
- pepř (čerstvě namletý)
- tymián (lístky) 5 snítek + na ozdobu
- grenadina (sirup z granátového jablka) 2 lžíce
- javorový sirup (nebo datlový) 1 lžíce
- semínka z granátového jablka
Recept na křupavou posypku dukkah najdete v tomto článku

Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C. Plech vyložte papírem na pečení.
- Dukkah promíchejte s javorovým sirupem a olivovým olejem a směs rozestřete na připravený plech.
- Vložte do trouby a pečte asi 10 až 12 minut dozlatova. Pak nechte vychladnout, směs zpevní a bude křupavá.
- Teplotu trouby zvyšte na 220 °C a plech vyložte papírem na pečení. Rozložte na něj očištěné, opláchnuté a osušené karotky.
- Zakapejte je olejem, poprašte solí, pepřem a tymiánem a pečte asi 20 minut. Špičkou nože vyzkoušejte, jsou-li karotky v nejsilnější části měkké.
- V misce promíchejte granátový sirup s javorovým a upečené karotky obalte v této směsi. Vraťte ještě na 5 až 7 minut do trouby, až budou hezky lepkavé a zkaramelizované.
- Přesuňte na podávací mísu, posypte nalámaným griliášem, granátovými semínky a lístky tymiánu. Podávejte s další dukkah směsí a vločkovou solí k dochucení jako přílohu, případně – s pečivem – i jako hlavní jídlo.
PRIMA TIP: Nemáte-li granátový sirup, použijte trochu citronové šťávy. Granátová semínka nejsou nezbytná, ale vypadají a chutnají v kontrastu se sladkými karotkami jemně navinule pikantně. Nahradit je můžete třeba sušenými americkými brusinkami nebo višněmi, namočenými do ovocného čaje, aby nabobtnaly a zvláčněly.
Vyzkoušejte také vepřový jazyk s pečenou mrkví a hnědým máslem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vepřový jazyk s pečenou mrkví, hnědým máslem a omáčkou z růží podle Honzy Všetečky