V angličtině se jim říká zoodles – zucchini noodles. U nás se proto vžil obdobný název, který spojuje dvě slova v jedno. Znáte cudle? Připravíte je opravdu snadno a oceníte ve chvíli, kdy musíte nebo chcete vynechat klasické špagety nebo jiné těstoviny.
Cuketové těstoviny bez gramu mouky. Vyzkoušejte populární cudle!
Cuketové nudle mohou posloužit jako skvělá bezlepková příloha, ale snadno z nich uděláte i hvězdu a nepostradatelnou surovinu hlavního jídla. Stačí mít jen vhodné náčiní, trochu času a recept na dochucení. Tak jdeme na to!
Jak připravit cudle:
Existuje hned několik způsobů, jak můžete cuketové nudle připravit.
- Mezi nejpohodlnější a nejrychlejší patří spiralizér. Stačí ho jen správně nainstalovat na kuchyňskou desku, odříznout konec cukety, aby šla plochou částí na spiralizér dobře nasadit a začít točit. Během chvilky máte cudle hotové a prakticky můžete servírovat. Nevýhodou je rozměr takového spiralizéru, ale na trhu jsou již k dispozici i menší varianty, které jsou ale o něco méně přesné.
- Pokud máte doma mandolínu na zeleninu, určitě se ji nebojte na výrobu cuketových nudlí použít. Vyberte vhodný nástavec a pusťte se do toho. Navíc vám taková mandolína zabere méně místa než spiralizér. Z cukety si takto můžete připravit ploché těstoviny, které mohou mít různou tloušťku.
- Velice praktická je také škrabka julienne, protože zabere opravdu málo místa. Jen je co do přípravy samotných nudlí časově náročnější a je třeba s tím počítat. Zároveň cuketu nezpracujete úplně celou, protože byste se jinak nejspíš poranili.
- Pokud nemáte ani jednu z těchto věcí, můžete použít i klasickou škrabku na brambory a udělat širší pláty cuket. Ty pak stačí rovnou podávat, nebo také ještě pokrájet na tenké nudličky.
Jak jíst cudle:
Možná jste nad tím už přemýšleli, ale cuketové nudle jsou hotové prakticky ihned. Velice často se totiž podávají i syrové, jen lehce dochucené. Určitě je nechcete nijak dlouze vařit, protože cuketa obsahuje hodně vody a v případě delšího vaření vám z ní může vzniknout nevzhledná kaše. Proto se řidťe pravidlem – když teplé, tak jen krátce ohřáté.
- Nechte cuketové nudle syrové (klidně je i lehce vychlaďte) a smíchejte pouze s vybranou studenou omáčkou, pestem a kořením.
- Pokud máte cuketové nudle při pokojové teplotě, můžete přidat teplou zeleninovou nebo masovou omáčku, která je prakticky ohřeje i bez vaření.
- Jestli máte obecně raději teplá jídla, můžete cudle rychle ohřát v mikrovlnné troubě. Stačí 1 minuta, max. 1,5 minuty. Rozhodně to nepřehánějte, ať nenarušíte strukturu cukety.
- Jakmile už vaříte na plotně, nabízí se samozřejmě i krátké orestování na pánvi (s kapkou oleje) nebo povaření v hrnci. Opět ale pouze krátce. Zároveň se vyplatí u restování na pánvi připravovat cudle po menších várkách – voda z cukety se tak zvládne lépe vypařit a dužina se vám nezačne rozvařovat.
Tip na závěr:
Jestli chcete ušetřit trochu času a „uvařit“ si cuketové nudle do zásoby, určitě můžete. Snadno je totiž lze skladovat přibližně 3 dny v plastové nebo skleněné nádobě, kterou předem vyložíte papírovým ubrouskem. Takto je pak schovejte do lednice.
Nepouštějte se do zamrazování cuketových nudlí. Tedy alespoň v případě, že chcete zachovat co nejvíce křupavosti. Jakmile je totiž uschováte v mrazničce, budou po rozmrazení kašovité. Za nás doporučujeme skladovat v lednici a sníst co nejdříve.
Cuketové nudle s mátou, citronem a parmazánem
- cukety
- strouhaný parmazán
- citron
- čerstvá máta
- olivový olej
- sůl, pepř
Samotný recept je opravdu jednoduchý. Z cuket připravte cuketové nudle jedním z možných způsobů. Přendejte je do mísy, zakápněte olivovým olejem, zasypte parmazánem a zakápněte trochou šťávy z citronu. Opatrně promíchejte. Na závěr dochuťte solí, pepřem a ihned servírujte na připravené talíře.
Zdroj: downshiftology.com; zdroj foto: iStock
redaktorka FTV Prima