Chobotnice:
- chobotnice 800 g
- cibule 80 g
- mrkev 40 g
- řapíkatý celer 40 g
- bobkový list 1 ks
- červené víno 200 ml
- voda 400 ml
- olivový olej 2 lžíce
Salát:
- rukola 100 g
- okurka (bez slupky a středové části) 300 g
- nakládané cibulky (ve vinném octu, krájené na čtvrtky) 150 g
- sýr pecorino (uleželý ovčí) 40 g
- cherry rajčata 300 g
- červený vinný ocet 10 lžic
- řepkový olej 100 g
- moučkový cukr 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
- Chobotnici omyjte a očistěte. Zeleninu nakrájejte na centimetrové kousky. Na zahřátý olivový olej přidejte zeleninu a bobkový list a zarestujte. Vložte očištěnou chobotnici.
- Vlijte víno a vodu a vše společně vařte na středně silném plameni asi 60 minut. Když je chobotnice uvařená, vyjměte ji a zchlaďte.
- Oloupanou a středu zbavenou okurku nakrájejte na kostičky 5×5 mm. V misce smíchejte ocet, olej, sůl, pepř a cukr a vložte nakrájené okurky. Dobře promíchejte a nechte asi 3 minuty odstát.
- Přidejte na půlky krájená rajčata, čtvrtky cibulek, krájenou uvařenou chobotnici a promíchejte. Na závěr vmíchejte rukolu a 2/3 pecorina. Servírujte ještě posypané zbylým pecorinem.
Restaurace Ginger & Fred
Restaurace Ginger & Fred v 7. patře ikonického Tančícího domu přináší jedinečnou letní nabídku – speciální menu s čerstvou chobotnicí dovezenou přímo z Chorvatska a doplněnou o české suroviny. Sezónní menu navrhl známý šéfkuchař Ondřej Slanina, který spojuje středomořské suroviny s českou kulinářskou tradicí. Výsledkem jsou odvážné, a přitom harmonické kombinace chutí – salát z chobotnice, bramborová polévka s chobotnicí nebo pohankové rizoto s chřestem a chobotnicovým chapadlem. Letní nabídka osvěží během horkých dnů a zároveň potěší i smysly. To vše s dechberoucím výhledem na historické panorama Prahy. Menu je k dispozici do 21. září, takže máte ideální příležitost ho ochutnat ve výjimečném prostředí.
Máte během léta chuť na jiný salát? Mrkněte na náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Caesar salát
Nebo mrkněte na další recepty z chobotnice: