Neplecha na plechu

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Moje hodnocení
3x

Máme pro vás skvělý způsob, jak proměnit obyčejné brambory v křupavou pochoutku. Pečené rozbouchané brambůrky doplněné famózní zálivkou a zeleninou vytvářejí ideální přílohu ke grilovanému masíčku. Anebo pokud chcete, s přehledem zastanou i hlavní jídlo.

3 porce
120 minut

Bouchačky:

Zálivka:

Salát:

Postup přípravy:

  1. Brambory omyjte, vložte do hrnce, celé je zalijte vodou, osolte a okmínujte a dejte vařit. Takto je vařte doměkka zhruba 20 minut (záleží na jejich velikosti). Jakmile jde do brambory bez většího odporu zapíchnout vidlička, sceďte je a nechte zcela vychladnout.
  2. Máslo nechte povolit tak, aby šlo dobře roztírat. Pak ho vložte do misky, přidejte prolisované stroužky česneku, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte.
  3. Jakmile brambory zchladnou, rozbouchejte je – nejprve je vysypte na plech vyložený pečicím papírem a pak je po jedné stlačte dnem skleničky tak, aby byly placaté. Následně je potřete ochuceným máslem. Takto připravené brambory vložte do trouby a pečte při teplotě 200 °C zhruba 50 minut, nebo tak dlouho, dokud nezískají lehce nazlátlou barvu.
  4. Na zálivku smíchejte kostku žervé, jogurt, majonézu, hořčici, citronovou šťávu, kopr, sůl a pepř. Přidejte nadrobno nakrájenou okurku, obě papriky a na kolečka nakrájenou nať. Vše promíchejte.
  5. Když jsou brambory upečené, nechte je vychladnout. Pak dvě třetiny z nich nasypte k připravenému salátu a zamíchejte. Na závěr poslední třetinu nasypte navrch a můžete podávat.

Máte rádi saláty z brambor? Pak si pusťte videorecept na tento vídeňský s cibulí a vývarem!

Kompletní recept najdete ZDE: Vídeňský bramborový salát

Nebo mrkněte na další recepty z pečených brambor:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty