Suroviny
- červená paprika 2 ks
- červená cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- cuketa 1 ks
- rostlinný olej 2 lžíce
- červená rajčata 200 g
- krájená rajčata 400 g (1 plechovka)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- tymián (čerstvý)
- čerstvé oregano
- brambory (větší) 4 ks
- zakysaná smetana 200 g
- polotvrdý sýr (např. gouda) 100 g

Postup přípravy
- Očistěte papriky, cibuli, česnek a cuketu a nakrájejte je na menší kousky. Orestujte je v pánvi na rozehřátém oleji.
- Přidejte očištěná a na poloviny překrojená rajčata, přilijte sterilovaná rajčata. Směs osolte, opepřete a dochuťte tymiánem a oreganem. Duste asi 10 minut.
- Mezitím uvařte do poloměkka očištěné brambory ve slupce. Zeleninovou směs přendejte do zapékací mísy a poklaďte ji bramborami nakrájenými na plátky.
- Promíchejte zakysanou smetanu s nastrouhaným sýrem, solí a pepřem. Směs rozetřete navrch brambor a pečte ve vyhřáté troubě při 210 °C, dokud povrch nezezlátne. Poté teplotu snižte na 180 °C a pečte ještě 20 minut.
Vyzkoušejte ratatouille podle návodného videoreceptu s Emanuelem Ridi