Salát
- brambory grenaille 10 ks
- červená rajčata 2 ks
- římský salát (menší nebo 1 větší Little Gem salát) 1 ks
- vejce 3 ks
- zelené fazolky 100 g
- černé olivy (vypeckované) 50 g
- tuňák ve vlastní šťávě (konzervovaný) 300 g
- sůl
Zálivka
- česnek 1 menší stroužek
- červený vinný ocet (nebo citronová šťáva) 3 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžíce
- extra virgin olivový olej 4 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)

Postup přípravy
- Brambory důkladně omyjte a očistěte, ale neloupejte. Uvařte je vcelku v jemně osolené vodě doměkka. Trvá to zhruba 15 minut od bodu varu.
- Mezitím nakrájejte rajčata na čtvrtiny a salát na menší kousky. Vejce uvařte natvrdo – 7 až 8 minut od bodu varu na středním až vyšším stupni. Pak vejce vyjměte a ihned zchlaďte ve studené vodě.
- Fazolové lusky očistěte a přidejte je na poslední 2 minuty k bramborám. Pak je sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte je okapat. Brambory rozkrojte podélně na poloviny. Fazolky pokrájejte na 3cm kousky.
- Na zálivku oloupejte česnek a prolisujte ho do větší mísy. Přidejte ocet, hořčici, olej, sůl a pepř a důkladně vyšlehejte metličkou dohladka.
- Do mísy k dresinku dejte poloviny brambor, fazolky, olivy, rajčata a salát. Tuňáka sceďte a přidejte k bramborám. Zlehka promíchejte. Rozdělte do čtyř misek.
- Vejce oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a vždy třemi ozdobte salát v misce.
Vyzkoušejte také lutyšský salát s čekankou, fazolkami a vejci podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bramborový salát s fazolovými lusky, čekankou a opečenou slaninou