Suroviny
- vepřová kýta 600 g
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- sušený česnek 1 lžička
- hořčice 1 lžička
- strouhanka
- vejce 2 ks
- plnotučné mléko 50–100 ml
- petrželová nať (nasekaná) 1 hrst
- olej na smažení
- cibule 2 ks
- máslo 100 g
Postup přípravy:
- Maso očistěte, osušte, nakrájejte na plátky a naklepejte. Poté ho osolte, opepřete, posypte sušeným česnekem a potřete hořčicí. Obalte ve strouhance, kterou do masa vmáčkněte.
- Plátky pak obalte v osolených prošlehaných vejcích s trochou mléka, nasekanou petrželí a jednou najemno nakrájenou cibulí. V pánvi na nahřátém oleji opečte z obou stran dozlatova.
- Maso po opečení přendejte do pekáčku nebo zapékací misky. Ve stejné pánvi orestujte na proužky nakrájenou druhou cibuli dozlatova. Opečenou cibuli rozprostřete navrch na řízky, přidejte kousky másla, pekáč lehce podlijte vodou a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25 minut.
- Řízky podávejte například se šťouchaným bramborem a nakrájenou zeleninou.
Chcete si připravit populární československý pokrm? Pusťte si tento videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Živáňská vepřová pečeně
Nebo mrkněte na další recepty z vepřové kýty: