Neplecha na plechu

Jihoasijská polévka laksa s dýní hokkaido

Moje hodnocení
1x

Asijské polévky rozhodně mají své kouzlo – mnohdy vydají za hlavní jídlo, tudíž nejen skvěle zahřejí, ale i zasytí. Třeba taková laksa s tofu, nudlemi a voňavým kořením? Ta rozhodně! Tak jdeme vařit.

4 porce
60 minut
asijská

Suroviny

K podávání:

Postup přípravy:

  1. Jako první si připravíme dýni. Tu omyjte, zbavte stopky a bubáka, přepulte, vydlabejte pecky a vlasy a poté ji takto očištěnou nakrájejte na měsíčky.
  2. Nakrájenou dýni rozprostřete na plech, pokapejte trochou oleje, aby se nepřichytila k plechu, hezky ji celou olejem obalte a pečte na 200 °C cca 30 minut nebo tak dlouho, dokud zcela nezměkne a neutvoří místy černé puchýře.
  3. Než se dýně upeče, připravte si základ na polévku. Cibuli očistěte a nakrájejte najemno. Česnek též očistěte a poté prolisujte. Zázvor omyjte, ořízněte mu slupku a poté ho nakrájejte na velmi malé kostičky. Zázvor je dobré nadrobno pokrájet, nevyplatí se ho třít či lisovat, v obou případech totiž jeho struktura zanechává takzvané vlasy, ty se v pokrmu nerozvaří a působí při konzumaci nepříjemně.
  4. Ve velkém hrnci nechte na oleji zesklovatět cibulku. Poté přidejte prolisovaný česnek a nakrájený zázvor, zlehka orestujte a dále přidejte koření (kurkumu, římský kmín a koriandr), vše lehce promíchejte a poté zalijte vývarem.
  5. Upečenou dýni lehce pokrájejte a přidejte do polévky. Poté přilijte i kokosové mléko, vše promíchejte a nechte 15 minut vařit, aby se chutě pěkně prolnuly. Uvařenou polévku lehce rozmixujte tyčovým mixérem (nemusí z ní být zcela hladký krém) a dle potřeby dochuťte solí, pepřem, sójovou omáčkou a šťávou z limety.
  6. Nyní si připravte přílohy k polévce. Rýžové nudle propláchněte a uvařte dle návodu – často platí vařit v osolené vroucí vodě 4 minuty. Následně uvařené nudle propláchněte ve studené vodě, abyste zastavili proces vaření a zbytečně se tak nudle nerozvařily.
  7. Dále si připravte pufíky – v Asii je lze sehnat v obchodech, u nás v Čechách jsem na ně zatím nenarazila, není však nic jednoduššího, než si je doma připravit. Tofu papírovou utěrkou otřete, abyste ho zbavili přebytečné tekutiny a poté ho nakrájejte na 2,5 x 2,5 cm velké kostky, které následně usmažte dozlatova v oleji.
  8. Čerstvý koriandr omyjte a nakrájejte. Polévku podávejte ještě horkou a to tak, že ji nalijete do hlubší misky, přidáte nudle, pufíky, koriandr a dle chuti chilli vločky.

Máte rádi dýňové polévky? Uložte si tento videorecept:

Kompletní recept najdete ZDE: Dýňová polévka

Nebo vyzkoušejte další variantu polévky jménem laksa:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty