Suroviny
- černé fazole (v suchém stavu) 250 g
- zázvor 15–20 g
- cibule 1 ks
- česnek 3–4 stroužky
- přepuštěné máslo 2 lžíce
- řapíkatý celer 2 řapíky
- římský kmín (celý nebo drcený) 2 lžičky
- chilli koření (nebo čerstvá chilli paprička) 1/2 lžičky
- kurkuma 1 lžička
- bobkový list 1 ks
- celý pepř 5 kuliček
- tekutina (vývar z černých fazolí doplněný dle potřeby vodou) 1,5 litru
- hokkaidó (není nutné ji loupat, stačí vydlabat semena) 1 kg
- kapusta (nebo kadeřávek) 100–200 g
- sůl
- citronová šťáva
- zázvorová šťáva
- arašídové máslo (není nutné) 2 lžíce
- koriandr (nebo hladkolistá petržel)

Postup přípravy
- Černé fazole propláchněte a nechte namočené v tlakovém hrnci v litru vody 12–24 hodin. Poté namáčecí vodu slijte, přidejte 1,5 l čerstvé vody, kousek oloupaného zázvoru a přiveďte k varu. Seberte pěnu, natlakujte hrnec a vařte 30 minut.
- Mezitím připravte cibuli, česnek, řapíkatý celer, dýni a koření.
- Cibuli nakrájenou na půlměsíčky, česnek na plátky a najemno nakrájený řapíkatý celer orestujte dozlatova ve větším hrnci na přepuštěném másle. Přidejte všechno koření a společně ještě chvíli restujte.
- Nakonec dejte do hrnce na kostky nakrájenou dýni a uvařené fazole i s vývarem a dle potřeby doplňte vodou tak, aby v hrnci bylo celkem 1,5 l tekutiny.
- Společně vařte cca 15–20 minut do změknutí dýně. Mezitím omyjte a krátce spařte kadeřávek nebo kapustu. Po dovaření je důležité listy zchladit v ledové vodě, aby si zachovaly hezky zelenou barvu.
- Před servírováním dochuťte polévku citronovou šťávou, zázvorovou šťávou, kterou vymačkejte z najemno nastrouhaného zázvoru, arašídovým máslem a přidejte kadeřávek. Do polévky se skvěle hodí čerstvý koriandr, přidejte ho, pokud ho máte po ruce.
Vyzkoušejte také krémovou dýňovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá dýňová polévka