Neplecha na plechu

Růžové ravioli s červenou řepou a náplní z dýně a ricotty

Moje hodnocení
3x

Tento nevšedně vypadající pokrm je ideální volbou pro každou příležitost. Kombinace nasládlé červené řepy a krémové náplně z dýně a ricotty si prostě zamilujete. Růžové ravioli navíc nejen skvěle chutnají, ale i nádherně vypadají, což je činí skvělým kouskem pro slavnostní večeři nebo prostě pro chvíle, kdy si chcete dopřát něco speciálního.

4 porce
60 minut
italská

Těsto:

Náplň:

Postup přípravy:

  1. Nejprve si dejte vařit řepu. Tu uvařte ve slupce. Jako první ji pečlivě omyjte a poté ji vložte do hrnce s vodou, ve kterém ji vařte doměkka cca 1 hodinu. To, zda je dostatečně uvařená, poznáte tak, že do ní snadno zapíchnete vidličku. Pokud lze zapíchnout, sceďte ji a nechte zcela vychladnout.
  2. Vychladlou řepu zbavte slupky a tyčovým mixérem ji dohladka umixujte. (Aby se vám od řepy neobarvily ruce, je dobré je mít v rukavicích a řepu loupat nožem.)
  3. Dýni omyjte, rozpulte a vydlabejte z ní dužinu. Poté ji nakrájejte na měsíčky a poskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Takto vložte dýni do trouby a pečte ji na 180 °C cca 35 minut, nebo tak dlouho, dokud nebude zcela měkká. Upečenou dýni nechte zcela vychladnout.
  4. Nyní si připravte těsto na ravioli. Do misky nasypte hladkou mouku, semolinu a sůl, vše promíchejte a přes síto prosejte na vál nebo pracovní plochu. Uprostřed udělejte důlek (Italové mu říkají vulcano). Do důlku nalijte umixovanou řepu a vyklepněte vejce. Poté vidličkou zamíchejte tekuté suroviny do surovin sypkých a když už to nejde, těsto zpracujte rukou.
  5. Hladké, kompaktní těsto zabalte do mikroténového sáčku a nechte chvíli odležet, aby se suroviny pěkně propojily. Upečenou, vychladlou dýni vložte do vyšší nádoby, přidejte ricottu, očištěný stroužek česneku, lístky tymiánu, dostatek soli a vše dohladka umixujte.
  6. Z těsta budete postupně odebírat menší kousky a vkládat je do strojku na těstoviny (na lasagne), přitom těsto, ze kterého jste odebrali, mějte stále přikryté, aby neosychalo. Těsto můžete vyválet i válečkem, ale chce to dobrou fyzičku. Strojek na těstoviny nastavte na nejvyšší stupeň. Menší kousek těsta vytvarujte do oválku, vložte do strojku a těsto jím protáhněte. Proces opakujte ještě 3krát, přičemž stále snižujte stupeň až na 1 mm.
  7. Tenký plát těsta vložte do formy na ravioli, kterou předtím lehce vysypejte moukou, otvory ve formě vytlačte rukou a naplňte je připravenou směsí, tu opět přikryjte plátem těsta a vše přejeďte válečkem. Díky němu se oba pláty slepí a jednotlivé ravioli od sebe oddělí. (Pokud nemáte formu na ravioli, nezoufejte, z tenkých plátů vykrájejte tvary vykrajovátkem nebo je nařežte nožem. Doprostřed každého z nich naneste kopeček náplně. Okraje těsta pomažte rozkvedlaným vejcem a přiklopte tvarem stejné velikosti. Okraje uhlaďte rukou a takto pokračujte s každou další raviolou.)
  8. Připravené ravioli vařte v osolené vodě 1,5 minuty.

TIP: Vždy, když ravioli připravujete, udělejte si jich o pár porcí navíc a syrové je nechte zamrazit. Když jsou dny, kdy nemáte příliš času, je tato varianta pro vás rychlý, chutný oběd bez práce.

Nebo dáváte přednost klasickým těstovinám? Pusťte si náš videorecept:

Kompletní recept najdete ZDE: Těstovinový salát

A kdo chce, může si přečíst něco málo o červené řepě!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty