Jarní bylinka s výraznou chutí a vůní si získává stále větší popularitu. Po dlouhé zimě je medvědí česnek jedním z prvních zdrojů vitaminů a čerstvosti. Období jeho růstu je ovšem velmi krátké, proto se jeho milovníci na internetu předhánějí v nápadech, jak jeho specifickou chuť uchovat k pozdějšímu použití.
Vyzkoušejte jednoduchý způsob, jak lze uchovat čerstvý medvědí česnek až dva roky
Čerstvý vítr v kuchyni
Období růstu medvědího česneku je krátké, v teplejších oblastech začíná sice už během března, ale jeho hlavní růstové období je v dubnu, než se stromy olistí. Pokud narazíte v lese na místo, kde tato bylina roste, poznáte to podle česnekové vůně, která se vznáší ve vzduchu. Sytě zelené lístky mají jemně štiplavou chuť, ale pokud se je bojíte ochutnat, pro případ záměny s jedovatou konvalinkou, stačí lístek promnout v ruce a podle vůně si okamžitě budete jistí.
Receptů s medvědím česnekem je spoustu, ale nejlépe si ho vychutnáte zasyrova. Nakrájejte listy třeba do vajíčkové pomazánky. Nebo si jednoduše namažte chleba máslem či čerstvým sýrem, lehce osolte a navrch položte klidně celé medvědí listy.
Připravte jednoduchou vajíčkovou pomazánku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Možnosti, jak medvědí česnek uchovat
Pokud jste propadli kouzlu této jarní byliny, určitě jste už zkoušeli různé možnosti, jak prodloužit jeho trvanlivost. Běžně se z listů dělá pesto, které v lednici vydrží asi 10 dní, ale dá se také mrazit, například ve formičkách na led. Díky obsaženému oleji, oříškům a sýru má ale tendenci relativně rychle žluknout.
Do mrazáku, ideálně v zipovém pytlíku, můžete dát předem oprané a poté nahrubo nasekané listy. Ty lze použít třeba na přípravu krémové polévky nebo hrst nasekaných lístků můžete přihodit pod maso nebo do klasické česnečky.
Můžete také připravit medvědí máslo. Hrst lístků rozmixujte společně se změklým máslem a trochou soli, hotové máslo poté vytvarujte do válečku pomocí potravinové fólie a uchovávejte v lednici nebo v mrazáku.
Geniální trik
Existuje ale ještě jeden způsob, jak si zachovat sílu medvědího česneku na delší dobu. Máme vyzkoušeno, že v této podobě lze uchovávat medvědí česnek až dva roky, aniž by měnil své senzorické vlastnosti. Takže když narazíte v lese na koberec medvědích lístků, můžete si udělat zásoby, jen se k rostlinám chovejte šetrně, nevytrhávejte je s cibulkami, z každé rostliny odstřihněte opatrně pár lístků. A vyhněte se chráněným lokalitám, tam by vás sběr listů mohl přijít pěkně draho.
Takže jak na to? Listy medvědího česneku omyjte ve studené vodě a poté je dobře osušte, ideálně v odstředivce. Pak je nahrubo překrájejte a vložte do mixéru. Přisypte hrubou sůl (asi 1 lžíci na dvě velké hrsti) a vše dohromady nahrubo rozmixujte - nechcete z toho udělat kaši, stačí jen, aby byly listy na menší kousky, hrubá sůl tomu pomůže.
Poté směs napěchujte do skleniček, aby tam nezůstaly pokud možno vzduchové bubliny, sklenice zavíčkujte a uložte do lednice. Ano, opravdu tam nepřijde žádný olej! Takto upravený medvědí česnek ve sklenici trochu ztmavne, ale stále si zachová zelenou barvu, a hlavně tu úžasnou chuť a vůni. Přidávejte ho všude tam, kam byste dali čerstvý, jen pamatujte na to, že směs je dost slaná, takže jídlo dosolujte až po přidání česneku.
Zdroj: autorský text
Přidejte nasekaný medvědí česnek i do klasické česnečky, dodá jí další švih! Zkuste to podle našeho videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH