Hořčice je jedna z nejstarších dochucovacích ingrediencí, která se při vaření využívá už více než 3000 let. V našich končinách má také velmi silnou tradici a Češi jsou na svou plnotučnou a kremžskou hořčici právem hrdí. Možností, jak hořčici dochutit, ale i míru hrubosti, lze různě variovat a pokaždé vznikne nová zajímavá omáčka, s kterou můžete v kuchyni doslova kouzlit.
Vyzkoušejte 3 recepty na domácí hořčice, které nabízejí ohromný kuchařský potenciál
Vyzkoušejte domácí postupy na dvě základní hořčice a jeden hořčicový dip:
Klasická („žlutá“) hořčice
Připravíte-li si hořčici doma, přesně víte, co v ní je a můžete si vesele pohrávat i s dalšími příchutěmi. Domácí hořčice vydrží v ledničce asi 3 měsíce.
1 SKLENKA PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT
- 45 g hořčičného prášku (mleté semínko hořčice bílé)
- ¾ lžičky jemné soli
- ½ lžičky mleté kurkumy
- špetka sušeného mletého česneku
- špetka sladké papriky
- 120 ml bílého vinného nebo jablečného octa
- V hrnci promíchejte 250 ml vody, hořčičný prášek, sůl, kurkumu, česnek a papriku. Při mírné teplotě promíchávejte a vařte asi 35 minut, až směs zhoustne jako pasta.
- Vlijte ocet a vařte a míchejte dál, až směs nabude hustoty klasické hořčice, asi 10 minut. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a pak přesuňte do sklenice a uložte do ledničky.
Vyzkoušejte pečenou krkovici na hořčici a medu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pečená krkovice na medu a hořčici
Pikantní hrubozrnná hořčice
Variace na téma kremžská, ovšem velice individuálního charakteru.
- 60 g semínek hořčice bílé
- 45 g semínek hořčice černé
- 115 g jablečného octa
- 80 g světlého piva nebo vody
- 2 lžíce světlého přírodního krupicového cukru
- 1 lžíce medu
- ½ lžičky soli
- Oboje semínka promíchejte v misce. Vmíchejte ocet a pivo nebo vodu, misku přikryjte a směs nechte stát na suchém chladném místě 12 hodin nebo až semínka nasají všechnu tekutinu.
- Vmíchejte zbylé přísady a směs rozmixujte v robotu nebo tyčovým mixérem krátkými pulzy. Hořčici přesuňte do vysterilizované uzavíratelné sklenice a nechte asi 1 až 2 dny rozležet, než ji začnete používat.
Hořčicový dip s medem
Dokonalá namáčecí omáčka, příloha, přísada na marinování masa na gril nebo do zálivky na salát – použití je spousta.
- 120 ml studené vody
- 1 lžička kukuřičného škrobu (maizeny)
- 60 g medu
- 2 lžíce na plátky nakrájené jarní cibulky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 4 lžičky hotové dijonské hořčice
- na špičku nože cibulového prášku
- V misce promíchejte trochu vody se škrobem, až se škrob rozpustí a v roztoku nebudou hrudky.
- Do kastrolu vlijte 120 ml vody a vmíchejte do ní med. Směs pak zahřívejte při mírné teplotě a až se začne lehce vařit, vmíchejte škrobový roztok. Stále promíchávejte a směs uveďte do varu, pak teplotu ihned snižte na velmi nízkou.
- Vařte asi 15 minut, až směs hodně zhoustne. Ihned ji sundejte z plotýnky a vmíchejte cibulku, citronovou šťávu, hořčici a cibulový prášek. Dobře promíchejte na hladkou omáčku. Podávat ji můžete teplou nebo pokojové teploty. Zbylou omáčku uchovejte v uzavíratelné sklenici v ledničce, až 2 měsíce.