Suroviny
- hořčičné semínko 1/2 hrnku
- bílý vinný ocet (nebo jablečný či rýžový) 3/4 hrnku
- sůl 1/2 lžičky
- med (nebo cukr, podle chuti) 2 lžíce
- pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- chilli vločky (nemusí být) 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Hořčičná semínka propláchněte pod studenou vodou přes jemné síto.
- Do rendlíku dejte opláchnutá semínka, jablečný nebo vinný ocet a sůl a nechte 2 hodiny odstát při pokojové teplotě.
- Do rendlíku k semínkům vmíchejte med nebo cukr, chilli vločky (pokud je používáte) a čerstvě namletý černý pepř. Přiveďte k rychlému varu, poté snižte teplotu a vařte 20 minut.
- Nechte vychladnout. Poté přimíchejte zbývající ocet (¼ hrnku) a semínka i s nálevem přelijte do čisté uzavíratelné sklenice. Uchovávejte v chladničce.
PRIMA TIP: Tuto chuťovku můžete připravit pouze ze světlých semínek, nebo třetinu nahraďte tmavými hořčičnými semínky.
Jak používat nakládaná hořčičná semínka
Jejich kyselá chuť a křupavý akcent rozjasní téměř každé jídlo. Perfektně doladí tučná a těžká jídla, skvěle se hodí třeba k uzenému masu, pečenému kolenu nebo trhanému masu. Ozdobí chleby s pomazánkou nebo paštikou, hodí se i na klasické chlebíčky. A nebojte se přidat lžičku přímo do pomazánky, třeba do vajíčkové nebo rybičkové se hodí přímo báječně. Semínka náramně doplní zeleninové saláty, ale i pečenou zeleninu, hodí se i do dresinků či dipů.
Přidejte nakládaná hořčičná semínka třeba do tuňákové pomazánky podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE