Základ:
- hořčičná semínka (žlutá) 100 g
- hořčičná semínka (černá; např. Království chuti) 100 g
- jablečný ocet 150 ml
- pivo (nebo převařená voda) 150 ml
- chilli papričky (dle chuti) 2 ks
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy:
- Hořčičná semínka promíchejte a vložte do zavařovací sklenice. Chilli papričky zbavte semínek a přidejte do sklenice k hořčici. Zalijte směsí piva (nebo vody) a octa, přidejte sůl.
- Sklenici uzavřete a důkladně protřepte tak, aby se vše promíchalo. Semínka nechte ideálně 2 dny bobtnat v lednici. Neměla by plavat v tekutině.
- Poté (dle chuti) buď chilli papričky vyndejte – jejich ostrost a chuť v hořčici i tak zůstane. Nebo je nechte, pokud chcete hořčici ostřejší (my jsme nechali jen jednu).
- Vše tyčovým mixérem rozmixujte, pokud chcete hrubší konzistenci, mixujte kratší dobu. Hotovou hořčici dochuťte upečeným jablkem (pečte např. v kokotce 20 minut v troubě při 180 °C, nechte vychladnout, oloupejte a zbavte jádřince).
- Přidejte křen a med. Promíchejte a dochuťte dle potřeby. Přendejte do uzavíratelné sklenice a uchovávejte v lednici. Vydrží určitě 14 dnů, pokud ji dřív nesníte.
Máte rádi pokrmy s hořčicí? Pak můžete vyzkoušet tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Králík na hořčici se žampiony
Nebo tu máme tipy na další domácí hořčice, kečupy nebo majonézy: