Hořčice je pasta z namletých hořčičných semínek, která se různě dochucuje. Může být jemná i hrubozrnná, záleží i na tom, z jakých semínek je vyrobená. Používají se světlá, hnědá a černá semínka, která jsou různě štiplavá.
V Česku je nejoblíbenější jemná plnotučná hořčice a výraznější kremžská, v které jsou zrna namletá nahrubo.
Na výběr je ale mnohem více druhů, například francouzská dijonská hořčice, která je velmi oblíbená do salátových zálivek a také nesmí chybět v receptu na pečeného králíka v hořčičné omáčce.
Výrazně žlutá a také velmi ostrá je hořčice anglická, hrubozrrná hořčice je zase super do pomazánek, hladká hořčice s medem perfektně pasuje k pečenému kuřeti, stačí ji natřít na maso před pečením. U menších výrobců najdete i speciální hořčice, například s bylinkami, sušenými rajčaty, křenem nebo kurkumou - rozhodně se nebojte vyzkoušet nové druhy - jsou báječné třeba k letní grilovačce.
Pro nás trochu nezvyklá je hořčice sušená v podobě prášku, kterou můžete využít jako koření, nebo ji smíchejte s trochou vody či oleje a máte klasickou hořčici.