Pusťte do svého jídelníčku slávky. Jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé a cenově dostupné

Stravování hraje klíčovou roli v udržování zdraví, vitality a mladistvého vzhledu. Jedním z potravinových skvostů, který by neměl uniknout vaší pozornosti, jsou slávky. Tyto mořské plody jsou nejen chutné, ale také bohaté na živiny, které přispívají k vyváženému jídelníčku.

Slávky jsou zdrojem těch nejkvalitnějších bílkovin, neobsahují téměř žádné kalorie, tuk ani cholesterol. Jak je z výčtu zdravotních benefitů a hodnotných nutrientů patrné, slávky představují skutečně super zdravé jídlo, které by mělo být pevnou součástí našeho jídelníčku.

V tomto článku se podíváme, jak mušle rostou, kdy a jak se sklízí. Proč mají pro ekosystém spousta benefitů a též, proč se vlastně slávkám říká superpotravina, a také proč mají blahodárné účinky pro lidské tělo.

Růst a sklizeň

Sklízení slávek a jejich růstový proces zahrnuje několik metod a fází, které jsou klíčové pro jejich úspěšnou produkci. Slávky začínají svůj život jako larvy plovoucí ve vodě. Tyto larvy jsou zpravidla sbírány pomocí speciálních sítí nebo umělých sběrných zařízení. Jakmile larvy dosáhnou určité velikosti, přichycují se na pevný podklad, jako jsou lana, sítě nebo přirozené podklady na mořském dně. Tento proces se nazývá spatting. Slávky se poté vyvíjejí a rostou na těchto podkladech, kde se živí filtrováním planktonu a organických částic z vody. Během růstu slávky přibírají na velikosti a vyvíjejí své schránky. Tento proces trvá obvykle 12 až 24 měsíců, v závislosti na druhu slávek a podmínkách prostředí. Slávky jsou sbírány buď ručně nebo pomocí mechanických zařízení. Po sklizni jsou očištěny od přebytečného sedimentu a jiných nečistot. Poté jsou tříděny podle velikosti a kvality. Čerstvé slávky jsou baleny a distribuovány na trh. Některé mušle mohou být také konzervovány, zamraženy nebo jinak zpracovány pro delší skladování.

Vyzkoušejte špagety se slávkami podle návodného videorceptu se Zdeňkem Pohlreichem

Dopad na životní prostředí

Slávky mají oproti tradičnímu zemědělství nespočet benefitů, které je činí ekologicky a ekonomicky atraktivními. Nevyžadují hnojení ani pesticidy, což snižuje riziko znečištění mořského dna. Mají velice nízkou uhlíkovou stopu.

Jsou nesmírně důležité pro zdravý ekosystém, jelikož zvyšují biologickou rozmanitost moře, ve kterém žijí.  Každá slávka denně přefiltruje až 20 litrů mořské vody a zlepšuje její kvalitu tím, že odstraňuje přebytečné živiny, jako je dusík a fosfor.

Zde je několik hlavních výhod konzumace slávek pro zdraví

  • Bohaté na bílkoviny: slávky obsahují zhruba 18 gramů na 100 gramů porce, což je důležité pro růst a opravu tkání, produkci enzymů a hormonů a udržování svalové hmoty.
  • Nízký obsah tuku: Mají nízký obsah tuku, což je výhodné pro ty, kteří se snaží udržovat zdravou váhu nebo snižovat příjem nasycených tuků.
  • Zdroj omega-3 mastných kyselin: Slávky jsou jedny z nejbohatších přírodních potravin na omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro zdraví srdce, mohou snižovat záněty a podporovat mozkovou funkci a podporují optimální fungování nervového systému.
  • Bohaté na vitamíny: jsou bohatým zdrojem vitamínu B12, který je důležitý pro tvorbu červených krvinek, správnou funkci nervového systému a metabolismu. Obsahují také vitamín C, který podporuje imunitní systém organismu.
  • Minerály: železo je klíčové pro tvorbu hemoglobinu, který přenáší kyslík v krvi, zinek posiluje imunitní systém, podporuje zdravou pokožku a vlasy, zlepšuje chuť a čich.

Zdravá pokožka a detoxikace

Slávky obsahují významné množství antioxidantů, jako je chlorofyl a selen, které pomáhají chránit pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály. Zároveň podporují detoxikaci těla a čistí kůži od nečistot a toxických látek, které se mohou hromadit v těle a ovlivňovat vzhled pokožky. Konzumace slávek vám tedy může pomoci udržovat zdravou pleť a snižovat příznaky stárnutí. Výsledkem je zdravější, zářivější pokožka a celkově lepší stav kůže. Slávky jsou bohaté na vitamín D a fosfor, které jsou klíčové pro zdraví kostí a zubů. Fosfor je nezbytný pro tvorbu a udržování silných kostí a zubů, zatímco vitamín D zlepšuje vstřebávání vápníku z potravy, což je klíčové pro udržení kostní hustoty a prevenci osteoporózy.

Jak splňují slávky denní požadavky na živiny

Denní nutriční potřeby se mohou lišit podle osobních potřeb a životního stylu jednotlivce. Obecně se doporučuje, aby dospělý člověk přijal asi 50 gramů bílkovin každý den. Porce slávek o hmotnosti 85 gramů pokryje přibližně 40 % této potřeby. Doporučený denní příjem omega-3 mastných kyselin, konkrétně EPA a DHA, by měl být mezi 250 až 500 mg, což slávky bohatě obsahují. Co se týče vitaminu B12, doporučená denní dávka je 2,4 mikrogramu, a i tuto potřebu lze pokrýt konzumací slávek. Přibližně 20 slávek uspokojí polovinu denní potřeby zinku a poskytne více než jeden a půl násobek doporučené dávky antioxidantů selenu.

Skvělá chuť, jednoduchá příprava, cenově dostupné

Slávky mají jemnou a osvěžující chuť, která může být popsána jako lehce sladká s nádechem mořských chutí. Jsou velmi chutné, cenově dostupné a co se týče vaření, zvládne to i začátečník.

Na přípravu je potřeba slávky důkladně opláchnout, odstranit vlákna, která vyčnívají, a vyhodit slávky s prasklou skořápkou. Vařit by se měly pouze do doby, než se všechny otevřou. Nevařte je příliš dlouho, aby se neztratily jejich jemné chutě a textura.

Slávky můžete nejenom vařit, ale i péct a grilovat. Přidávají se například do rizota, k těstovinám, do paelly, salátů, omáček nebo jsou výborné pouze s bagetou. Kreativitě a chuti se meze nekladou.

Pokud hledáte jídlo na doma, které je nejenom zdravé, ale i jednoduché na přípravu, mušle jsou správnou volbou. Slávky jsou velmi všestranné a mohou se připravovat různými způsoby.

Slávky představují vynikající volbu pro zdravý a chutný jídelníček díky své výživové hodnotě a snadné přípravě. Jsou bohaté na kvalitní bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a klíčové vitamíny a minerály, což přispívá k celkovému zdraví a vitalitě. Navíc jejich ekologické výhody pěstování a nízká uhlíková stopa je činí šetrnou volbou pro životní prostředí. Jejich příprava je jednoduchá a variabilní, což umožňuje široké využití v kuchyni. Slávky nejenže obohacují stravu o důležité živiny, ale také přispívají k udržitelnému životnímu stylu a skvělé chuti.

Vyzkoušejte slávky na víně s chorizem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: VE VARU: Dušené slávky na víně s pikantním chorizem, tymiánem a pórkem podle Ondřeje Moliny

Pozvánka

Pokud si chcete vychutnat opravdu čerstvé slávky, nenechte si ujít Czech Mussel Week, gastronomický svátek pro milovníky mušlí, který se letos uskuteční už po šesté. Jeho zakladatelem je Pierre Manuel Boels a organizátorem je firma HOPI Fish Hub. Během tohoto festivalu, který se koná 16. - 22. září,  budou mít zákazníci jedinečnou příležitost ochutnat slávky na více než 100 různých způsobů ve více než 200 restauracích po celé České republice. Velkým lákadlem v rámci festivalu je speciální nabídka 1+1 porce zdarma, což je skvělá příležitost pro všechny milovníky dobrého a zdravého jídla a kulinářských zážitků ochutnat tyto nutričně bohaté mořské plody v různých restauracích. Pro více informací navštivte CzechMusselWeek.cz

Vyzkoušejte mušle babičky Mary podle návodného videoreceptu s Emanuelem Ridi

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty