Suroviny
- slávky 1 síťka (cca 1,2 kg)
- Kokosový olej 2 lžíce
- šalotka 2 ks
- česnek 4 stroužky
- zázvor 3 cm
- citronová tráva 1 ks
- bílé víno 200 ml
- kokosové mléko 400 ml
- rybí omáčka 1–3 lžičky
- chilli papričky
- koriandr
Postup přípravy
- Slávky očistěte a namočte do vody tak na 15 minut, aby se nasákly a propláchly.
- Mezitím ve větším hrnci na kokosovém oleji orestujte šalotku pokrájenou na kostičky doměkka, přidejte propasírovaný nebo jemně strouhaný česnek, zázvor, citronovou trávu, chilli podle chuti a ještě chvilku restujte.
- Směs se bude lehce lepit ke dnu, tak ji hezky vařečkou berte ode dna. Po chvilce, tak po 1. minutě, zalijte tuto směs vínem a jemně vařte přibližně 5 minut.
- Nyní základ lehce osolte, opepřete, přidejte rybí omáčku podle chuti, která nejenže zvýrazní chuť, ale také celé jídlo osolí. Na závěr přidejte kokosové mléko a než dosáhne varu, připravte si slávky.
- Slávky přeceďte, ještě krátce propláchněte, protože pokud jsou živé, tak se v průběhu koupele otvíraly a tak se mohl uvolnit písek nebo jiné nepotřebné poklady. Jakmile se směs s kokosovým mlékem začne vařit, přidejte do ní okapané slávky, zvyšte výkon na maximum a přiklopte poklicí.
- Vařte zprudka a relativně krátce, dokud se neotevřou. V průběhu slávky podeberte vařečkou a promíchejte je, přiklopte a občas hrncem bouchněte, tím se v hrnci trochu porovnají a lépe se otevírají.
- Hotové slávky můžete servírovat s čerstvým pečivem nebo třeba jasmínovou rýží, posypané čerstvým koriandrem. Kokosový vývar, který vznikl, je dokonalý a moc dobrý právě s rýží.