Najděte si recept
Na co máte chuť?

Slávky marinière
Článek
13 báječných receptů na přípravu slávek
Suroviny (4 porce)
- čerstvé slávky 2 kg
- Máslo 15 g
- bílá cibule, najemno nasekaná 1 ks
- Bobkový list 2 ks
- čerstvý tymián 8 snítek
- suché bílé vino 100 ml
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 2 lžíce
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 menší svazek
Postup
- Slávky přeberte, pokud je slávka otevřená a ani po jemném zmačknutí prsty se sama nezavře, vyhoďte ji. Slávky několikrát propláchněte studenou vodou, s pomocí ostrého nože je očistěte od nečistot a prudším pohybem odrhněte na boku slávky tzv. vousy. Očištěné slávky nechte dobře okapat.
- Na mírném ohni rozehřejte ve velkém hrnci máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli, bobkové listy, tymián a nechte restovat do změknutí (1 minutu). Ke změklé cibuli přidejte slávky, podlijte bílým vínem, zakryjte poklicí a nechte vařit 4–5 minut. Jakmile jsou mušle otevřené, podlijte smetanou a posypte najemno nasekanou hladkolistou petrželkou. Pokud zůstane některá slávka zavřená, odstraňte ji.
- Ihned podávejte s bílým pečivem, které namáčejte do výborné omáčky.
Slávky marinière; foto: Kublanka.cz
Kublanka vaří doma
Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz
V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.
Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.
Kublanka vaří doma; foto: Copyright © 2017 Euromedia Group, a.s. a Yuliya Navitskaya