Suroviny
- čerstvé slávky 2 kg
- Máslo 15 g
- bílá cibule, najemno nasekaná 1 ks
- Bobkový list 2 ks
- čerstvý tymián 8 snítek
- suché bílé vino 100 ml
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 2 lžíce
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 menší svazek
Článek
13 báječných receptů na přípravu slávek
Pokud si na dovolené u moře rádi dopřáváte jídla s plody moře, není důvod, proč si je nedopřát i doma. Například příprava mušlí je rychlá a jednoduchá a výsledek bude...
Postup přípravy
- Slávky přeberte, pokud je slávka otevřená a ani po jemném zmačknutí prsty se sama nezavře, vyhoďte ji. Slávky několikrát propláchněte studenou vodou, s pomocí ostrého nože je očistěte od nečistot a prudším pohybem odrhněte na boku slávky tzv. vousy. Očištěné slávky nechte dobře okapat.
- Na mírném ohni rozehřejte ve velkém hrnci máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli, bobkové listy, tymián a nechte restovat do změknutí (1 minutu). Ke změklé cibuli přidejte slávky, podlijte bílým vínem, zakryjte poklicí a nechte vařit 4–5 minut. Jakmile jsou mušle otevřené, podlijte smetanou a posypte najemno nasekanou hladkolistou petrželkou. Pokud zůstane některá slávka zavřená, odstraňte ji.
- Ihned podávejte s bílým pečivem, které namáčejte do výborné omáčky.