Na rizoto
- olivový olej 3 lžíce
- česnek (nasekaný) 2 stroužky
- pórek 2 ks
- rýže arborio 2 hrnky
- rybí vývar (teplý) 4–5 hrnků
- máslo 2 lžíce
- strouhaný parmazán 1/4 hrnku
- mascarpone 1/4 hrnku
- citronová šťáva (z 1 citronu)
- citronová kůra (z 1 citronu)
Na mušle
- máslo 2 lžíce
- jarní cibulka (nasekaná) 2 ks
- bílé víno 1 hrnek
- slávky (očištěné) 1 kg
- tymián (čerstvý)
- mořská sůl
- pepř
Postup přípravy
- Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte česnek a nakrájený pórek a na mírném ohni je duste, až změknou. Potom přidejte rýži a restujte asi 2 minuty. Postupně přidávejte vývar tak, aby před dolitím byla předchozí dávka zcela absorbována do rýže. Tak postupujte, dokud nebude rýže asi po 20 minutách zcela uvařená. Potom sundejte z plotny a vmíchejte máslo, parmezán, citronovou šťávu a kůru. Dochuťte solí a pepřem, přiklopte a nechte 5 minut odpočívat.
- Mušle: Rozehřejte velkou pánev na střední teplotu, přidejte máslo a asi 2 minuty na něm poduste jarní cibulku. Přidejte víno, mušle a tymián a přiklopené vařte asi 5 minut. Mušle, které se po této době neotevřou, vyhoďte.
- Podávání: Rozdělte rizoto do servírovacích misek, navrch rozdělte mušle, přelijte šťávou z pánve, ozdobte snítkami čerstvého tymiánu a podávejte.