Suroviny
- šalotka 2 ks
- olivový olej
- slávky 1 kg
- bílé víno 200 ml
- klobása chorizo 150 g
- tymián 1 snítka
- pórek 1/2 ks
- smetana 200 ml
- citronová šťáva
- hladkolistá petržel
Postup přípravy
- Nejprve nakrájejte šalotku na kostičky a orestujte ji ve velkém hrnci na olivovém oleji dosklovata.
- V průběhu opékání šalotky připravte slávky. Slávky očistíte tak, že napustíte velké umyvadlo studenou vodou, popřípadě i s ledem, slávky tam vhodíte a ony vyplavou. Písek z nich zůstane na dně umyvadla. Otevřené mušle vyhoďte.
- Poté nakrájejte chorizo na kostičky a vhoďte k šalotce, chvilku opékejte a poté přidejte slávky. Deglazujte vínem, pořádně promíchejte a duste asi 4 minuty. Nasekejte tymián a přidejte ho ke slávkám. Nakrájejte pórek, přidejte ho také ke slávkám a zalijte smetanou. Nakonec to celé promíchejte, dochuťte citronovou šťávou a přisypte nasekanou petržel. Podávejte s čerstvým světlým pečivem.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE