Suroviny
- špagety (ze semoliny) 500 g
- slávky (čerstvé) 1 kg
- česnek 5 stroužků
- červené chilli papričky 1 ks
- šalotka 2 ks
- citron 1 ks
- hladkolistá petržel 1 svazek
- krájená rajčata 1 konzerva
- bílé víno (suché) 2 dcl
- olivový olej
- mořská sůl
Při víkendovém nákupu a nahlížení do boxů plných ledové tříště a čerstvých ryb jsem dostala chuť na slávky. Vypadaly skvěle, čerstvě, takže jsem s nimi hrdinsky zachrastila v síťce u kasy a jela je domů proměnit ve fantastickou středomořskou večeři.
Pár poznámek ke slávkám předem. Slávky jsou velmi delikátní mušle, známé především z belgické, francouzské a italské kuchyně. Chovají se na nylonových lanech pevně ukotvených ke dnu. Rostou 12 až 14 měsíců a pak se oddělují od lan, čistí a plní do plastových sítěk, ve kterých dále putují na trh. Kromě toho, že výborně chutnají, jsou i velmi zdravé. Mají nízký obsah kalorií a mnoho železa, manganu, zinku, draslíku, vitamínů skupiny B a vitamín C. Jedinečného chuťového zážitku docílíte jen s těmi živými. Seženete je v supermarketech se sortimentem chlazených ryb nebo ve specializovaných prodejnách s rybami a mořskými plody za cenu kolem 150–200 Kč za kilo.
Před přípravou je důležité jejich skladování a čištění. Po přinesení domů slávky vyndejte ze sáčku (mohly by se udusit) a uchovejte je v míse přikryté vlhkým ubrouskem. V nejchladnější části lednice vydrží maximálně 24 hodin. Rozhodně je neskladujte ve vodě z vodovodu nebo na ledu ze sladké vody. Před zpracováním slávky opláchněte tekoucí vodou a odložte do cedníku. Písek odstraňte kartáčkem, nečistoty z lastury oškrábejte příborovým nožem a otrhejte veškerá zbylá vlákna. Slávky musí zůstat po omývání uzavřené, pokud je některá otevřená, mírně na ní poklepejte a když se nezavře, vyhoďte ji, je mrtvá.
Postup přípravy
- Jakmile jste provedli třídění a čištění slávek, pusťte se do vaření. Do velkého hrnce dejte vařit kvalitní semolinové špagety, klasika na al dente.
- Oloupejte a nakrájejte nadrobno šalotky a česnek. Do dalšího velkého hrnce nalijte asi deci olivového oleje a nechte cibulku a česnek lehce zpěnit. Pak přidejte slávky. Pořádně to zasyčí, tak se nelekněte. Slávky 2 minutky restujte, začnou pěkně pouštět vodu. Podlijte je bílým vínem a nechte odpařit alkohol.
- Pak přidejte pokrájenou chilli papričku a sekaná rajčata. To, co zbyde v konzervě, vypláchněte trochou vody a přilijte k mušlím. Přikopte hrnec a 3–5 minut duste. Na závěr přidejte pořádnou hrst sekané petrželky a šťávu z celého citronu.
- Těstoviny slijte a nandejte porci na talíř. Přidejte k nim slávky s omáčkou. Vše elegantně promíchejte (neservírujte žádný opatlaný talíř), zasypte petrželkou a zastříkněte olivovým olejem. Podávejte s bílým pečivem, bílým vínem, s extra citronovými čtvrtkami, dobrou muzikou a talířem na lastury. Ciao cozze, ci vediamo pronto!