Suroviny
- červená cibule (neoloupané) 4 ks
- česnek (neoloupané) 12 ks
- loupaná rajčata 1 konzerva
- mletá sladká paprika 2 lžíce
- chilli papričky (malá chilli paprička ptačí oko, nakrájená na tenké plátky, koupíte v Just Spice) 1 ks
- extra virgin olivový olej 80 ml
- sekané mandle (nahrubo nasekané, opražené) 40 g
- šafrán (namočený ve 2 lžících vlažné vody, koupíte v Just Spice) 1/4 lžičky
- slávky (očištěné a zbavené vousů) 1 kg
Postup přípravy
- V troubě pod grilem za častého otáčení (opatrně!) opečte cibule, dokud jim nezčernají slupky. Potom troubu přepněte na normální pečení a teplotu 180 °C a pečte doměkka 25 minut. Nechte trochu zchladnout a oloupejte. Slupky vyhoďte.
- Stroužky česneku opékejte na pánvi pomalu 15 minut, dokud nezměknou. Potom z nich vymáčkněte obsah a slupky opět vyhoďte. Česnek i cibule rozmixujte na pastu.
- Teplotu v troubě zvyšte na 220 °C.
- Cibulovou pastu přesuňte do pánve a přidejte k ní všechny ostatní suroviny kromě mušlí a přidejte 125 ml vody. Vařte pomalu 20 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne. Často míchejte. Osolte a opepřete. Pokud je potřeba, přidejte trochu vody.
- Omáčku přelijte do pekáčku, přidejte mušle a promíchejte. Pečte 15 minut, v polovině ještě jednou promíchejte. Omáčka trochu zhoustne, ztmavne a obalí mušle, které do omáčky pustí šťávu. Pokud se některá mušle neotevře, vyhoďte ji!
- Podávejte s křupavou bagetou a dobře vychlazeným pivem. Věřte, k tomuhle receptu chutná pivo výborně.
Vyzkoušejte další recepty z mušlí: