Najděte si recept
Na co máte chuť?

Mušle pečené s opálenou cibulí a šafránovým vývarem
„Opálená“ cibule dodá omáčce v tomto Španělskem inspirovaném receptu příjemnou kouřovou chuť. Kombinace křupavých mandlí a delikátního šafránu je božská.
do 2 hodin
2–4 porce
Suroviny (2–4 porce)
- neoloupané červené cibule 4 ks
- neoloupané stroužky česneku 12 ks
- kvalitní loupaná rajčata 1 konzerva
- mletá paprika 2 lžíce
- malá chilli paprička ptačí oko, nakrájená na tenké plátky (koupíte v Just Spice) 1 ks
- extra panenský olivový olej 80 ml
- nahrubo nasekané opražené mandle 40 g
- šafrán namočený ve 2 lžících vlažné vody (koupíte v Just Spice) 1/4 lžičky
- mušle slávky, očištěné a zbavené "vousů" 1 kg
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V troubě pod grilem za častého otáčení (opatrně!) opečte cibule, dokud jim nezčernají slupky. Potom troubu přepněte na normální pečení a teplotu 180 °C a pečte doměkka 25 minut. Nechte trochu zchladnout a oloupejte. Slupky vyhoďte.
- Stroužky česneku opékejte na pánvi pomalu 15 minut, dokud nezměknou. Potom z nich vymáčkněte obsah a slupky opět vyhoďte. Česnek i cibule rozmixujte na pastu.
- Teplotu v troubě zvyšte na 220 °C.
- Cibulovou pastu přesuňte do pánve a přidejte k ní všechny ostatní suroviny kromě mušlí a přidejte 125 ml vody. Vařte pomalu 20 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne. Často míchejte. Osolte a opepřete. Pokud je potřeba, přidejte trochu vody.
- Omáčku přelijte do pekáčku, přidejte mušle a promíchejte. Pečte 15 minut, v polovině ještě jednou promíchejte. Omáčka trochu zhoustne, ztmavne a obalí mušle, které do omáčky pustí šťávu. Pokud se některá mušle neotevře, vyhoďte ji!
- Podávejte s křupavou bagetou a dobře vychlazeným pivem. Věřte, k tomuhle receptu chutná pivo výborně.
Vyzkoušejte další recepty z mušlí: