Suroviny
- slávky (čerstvé ) 1 kg
- Kokosový olej 2 lžíce
- česnek 4 stroužky
- červené chilli papričky 2 ks
- citronová tráva 1 stonek
- kurkuma (mletá ) 1/2 lžičky
- cherry rajčata 400 g
- bazalka (lístky bazalky (thajské, červené či běžné)) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Slávky očistěte, zbavte „vousků“ na mušlích a propláchněte několikrát ve vodě.
- Ve velké pánvi rozehřejte na mírném stupni kokosový olej. Česnek oloupejte, nakrájejte na tenké plátky, chilli papričky zbavte semínek a nasekejte je nadrobno. Vsypte česnek, chilli papričky a citronovou trávu a opékejte pár minut, až se rozvoní. Vmíchejte kurkumu a restujte dalších 30 vteřin.
- Zvyšte teplotu a přidejte slávky. Rajčátka rozpulte, přisypte k mušlím, osolte, opepřete, promíchejte, zakryjte poklicí a vařte 4–5 minut v páře, až se mušle otevřou.
- Neotevřené mušle vyhoďte. Podávejte s lístky bazalky.
Slávky s kurkumou a citronovou trávou 2 Zdroj: Kurkumová kuchařka