Zamyslete se nad tím, kde v obchodě najdete kečup. Zpravidla někde v oddělení trvanlivých potravin, vedle těstovin či olejů. V této části obchodu nebývá chladící skříň. Kečup zkrátka stojí v otevřeném regálu. A teď se zamyslete nad tím, kam uklízíte kečup, když ho s nákupem donesete domů. Do lednice? Do spíže? Vaši odpověď neznáme a ani internet v tom rozhodně nemá jasno.
Patří kečup do ledničky? Slavný výrobce má jasno, lidé jsou ale nesmiřitelně rozděleni
Jednu ze silných názorových bouří rozpoutal v červnu 2023 výrobce kečupů Heinz. Na sociálních sítích sdílel příspěvek s poměrně jasným sdělením - Kečup. Patří. Do. Lednice - což ale velká část diskutujících vzala jako námět k rozpoutání tradiční hádky na život a na smrt.
Příspěvek si zobrazilo přes 5 milionů lidí a motivoval tisíce z nich ke komentářům a polemice nad věčným rozporem. Výrobce kečupů pak situaci ještě přiživil tím, že o den později od vypuštění popisovaného kečupového „granátu“ sdílel anketu, ve které hlasovalo 13 tisíc lidí a 63 procent z nich uvedlo, že kečup patří jedině do lednice.
Odpůrci tohoto tvrzení nicméně prohlašují, že kečup chutná lépe v pokojové teplotě. A v restauracích běžně najdete lahve s kečupem připravené na stole, nikoliv v lednici.
Jak to ale vidí odborníci a existuje správná odpověď?
V roce 2017 odpovídal mluvčí společnosti Heinz, že díky přírodní kyselosti rajčat je jejich kečup připraven na to zůstat mimo lednici. V momentě, kdy jej otevřete, však může být trvanlivost díky přístupu bakteriím narušena, a proto je vhodnější otevřený kečup umístit do lednice. To stejné pak tvrdí i potravinový specialista Martin Buchknavage z Penn State University, který uložení kečupu do lednice spojuje s maximální možnou kvalitou kečupu.
Varuje především před možnou plísní, která se může rozvinout snáze při pokojové teplotě, ale z druhé strany nevidí příliš velké riziko, že by se tak mělo stát. Souhlasí s ním i další odborníci, které oslovil list The Guardian, jako je například Donald Schaffner z Rugers University. „Dochucovadla, jako je kečup, obsahují kyseliny, sůl a přidaný cukr, které fungují jako konzervační látky,“ uvedl Schaffner. Doplnil pak, že jedním z hlavních důvodů, proč mnoho odborníků na bezpečnost potravin říká, že se má kečup uchovávat v chladu, je tedy především všeobecná opatrnost.
Zdroj: The Guardian, twitter, anketa
Vyzkoušejte recept na belgické hranolky s domácím kečupem podle Martina Polačka
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima