Currywurst – nejoblíbenější street food z Berlína s originální omáčkou

Moje hodnocení
15x

Currywurst je tradiční německá bílá klobása, osmažená nebo ogrilovaná a podávaná se speciální omáčkou, jejímž základem je kečup a kari koření.V Německu je tahle pouliční dobrota nesmírně populární a z Berlína se rozšířila velmi rychle a mohutně. Z výletu do Německa si můžete přivézt i hotovou omáčku, ale nic se nevyrovná té domácí! Mimochodem, báječně se hodí i k sýrům a grilovanému masu.

4 porce
30 minut
německá

Suroviny

  • rostlinný olej 1 lžíce
  • cibule 1/2 ks
  • česnek 1 stroužek
  • kari koření 1 lžíce
  • horká voda 50 ml
  • kvalitní kečup (např. Heinz) 1 hrnek
  • jablečný ocet 1 lžíce
  • worcesterská omáčka 1 lžíce
  • dijonská nebo žlutá hořčice 1 lžička
  • med 1 lžíce
  • sůl 1/2 lžičky
  • mletá skořice 1 špetka
  • pepř (čerstvě namletý pepř)
  • bílé grilovací klobásy (německého typu) 600 g
  • olej na smažení

Postup přípravy

  1. V menším rendlíku rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno dosklovata. Přidejte nasekaný česnek a kari koření. Zamíchejte a podlijte horkou vodou.
  2. Přilijte kečup, jablečný ocet, worcesteskou omáčku, hořčiči a med. Dochuťte solí, pepřem a mletou skořicí.
  3. Promíchejte a na mírném ohni pod přivřenou pokličkou vařte 15 minut, občas promíchejte. Nakonec omáčku promixujte tyčovým mixérem dohladka.
  4. Bílé klobásky osmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova nebo je opečte na grilu. Poté je nakrjejte na kousky a servírujte polité omáčkou a poprášené kari kořením. Tradičně se currywurst podává s hranolkami nebo čerstvou houskou.

PRIMA TIP: V omáčce by měla být výrazná chuť kari koření. Záleží na tom, jaké kari použijete, pokud je jemné, můžete přidat i drcené chilli nebo kajenský pepř, pokud máte raději pikantní verzi. Ideální je středně ostré kari koření, které dodá omáčce výraznou chuť i přiměřenou pikantnost.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty