Suroviny
- rostlinný olej 1 lžíce
- cibule 1/2 ks
- česnek 1 stroužek
- kari koření 1 lžíce
- voda (horká ) 50 ml
- kečup (kvalitní,např. Heinz) 1 hrnek
- jablečný ocet 1 lžíce
- worcesterová omáčka 1 lžíce
- hořčice (dijonská nebo žlutá ) 1 lžička
- med 1 lžíce
- mletá skořice 1 špetka
- grilovací klobása (bílé,německého typu) 600 g
- olej (na smažení)
- čerstvě namletý pepř
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- V menším rendlíku rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno dosklovata. Přidejte nasekaný česnek a kari koření. Zamíchejte a podlijte horkou vodou.
- Přilijte kečup, jablečný ocet, worcesteskou omáčku, hořčiči a med. Dochuťte solí, pepřem a mletou skořicí.
- Promíchejte a na mírném ohni pod přivřenou pokličkou vařte 15 minut, občas promíchejte. Nakonec omáčku promixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Bílé klobásky osmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova nebo je opečte na grilu. Poté je nakrjejte na kousky a servírujte polité omáčkou a poprášené kari kořením. Tradičně se currywurst podává s hranolkami nebo čerstvou houskou.
PRIMA TIP: V omáčce by měla být výrazná chuť kari koření. Záleží na tom, jaké kari použijete, pokud je jemné, můžete přidat i drcené chilli nebo kajenský pepř, pokud máte raději pikantní verzi. Ideální je středně ostré kari koření, které dodá omáčce výraznou chuť i přiměřenou pikantnost.
Currywurst – nejoblíbenější street food z Berlína s originální omáčkou Zdroj: iStock