zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Husté hranolky a pravý kečup
Spouštím video za 5s.
Sledujete: Domácí kečup a belgické hranolky

Domácí hranolky a pravý kečup

Hodnoceno: 0x
Nic proti hranolkům od "mekáče", někdy zkrátka přijdou k chuti, ale nic se nevyrovná domácím, nadvakrát a dokřupava osmaženým hranolkům z kvalitních brambor. Zvlášť když je podáváte s poctivým domácím kečupem...
do 1 hodiny
5 porcí

reklama

Postup

  1. Omyté a oloupané brambory nakrájejte na hranolky silné asi 1 cm. Okraje brambor seřízněte do tvaru hranolek. Odložte je na papírovou utěrku a nechte odpočinout. Brambory znovu neoplachujte.
  2. V hluboké pánvi zahřejte dostatečné množství slunečnicového nebo arašídového oleje na teplotu 190 ˚C.
  3. Hranolky vložte do oleje a smažte 5 minut. Vyndejte je a nechte úplně vystydnout. V této fázi budou usmažené tak napůl.
  4. Opět zahřejte olej v pánvi, tentokrát na teplotu 200 ˚C, a hranolky v něm smažte 3 minuty. Čas smažení se může lehce lišit, záleží na kvalitě brambor. Jakmile jsou hranolky osmažené a mají krásnou zlatavou barvu, máte hotovo. Právě díky dvojímu smažení získají hranolky svoji jedinečnou „křupavost“ a krásně zlatou barvu.
  5. Hranolky servírujte v papírovém kornoutu, osolené a ideálně s domácím kečupem, případně s majonézou nebo tatarkou.
  6. Na kečup omyjte rajčata a nakrájejte je na polovinu. Dejte je do velkého hrnce spolu s nakrájenou cibulí a česnekem. Zakápněte olejem a přidejte koření. Duste pomalu 23 hodiny, občas promíchejte.
  7. Až se směs zredukuje přibližně na 1/3, vyberte z ní hřebíček a směs tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Ochuťte solí, pepřem a doslaďte dle chuti třtinovým cukrem.
  8. Nezapomeňte kečup dochutit vinným octem, ale velmi opatrně, záleží na kyselosti rajčat. Takto ochucenou směs povařte ještě asi 30 minut a neustále ji míchejte. Chcete-li být opravdu poctiví, propasírujte kečup přes hustý cedník. Kečup je skvělý k domácím hranolkům, masu nebo k dochucování jídel.

reklama

Sledujte celou epizodu