Suroviny
- mouka 2 hrnky
- perlivá voda 1 hrnek
- sušené droždí
Kečup
- loupaná rajčata (celá nebo pasírovaná)
- jablka 1 ks
- cibule 1 ks
- řapíkatý celer 1 stonek
- třtinový cukr 3 lžíce
- ocet 2 lžíce
- hřebíček
- nové koření
- hořčičné semínko
- tymián 1 špetka
- skořice 1 špetka
- pepř 1 špetka
- sůl 1 špetka
- bobkový list
Postup přípravy
- Langoše: mouku smíchejte nejdřív se solí, pak vmíchejte sušené droždí.
- Pak přidejte 3 lžíce olivového oleje a nakonec všechno zalijte perlivou vodou.
- Nechte robota, aby těsto s droždím prohnětl, pokud robota nemáte, zpracujte těsto pěkně ručně. Trvá to i 15 minut.
- Těsto by se mělo odlepovat od stran misky a mělo by držet v kompaktní kouli. Pokud je moc lepivé, přidejte mouku. Pokud naopak nedrží pohromadě a zdá se drobivé, přidejte ještě vodu. Těsto určitě sledujte, protože každá mouka se chová trochu jinak.
- Odložte, přikryjte a nechte kynout asi 1 hodinu. Můžete udělat třeba kečup nebo s dětmi zhlédnout jejich oblíbenou pohádku.
- Po 1 hodině si rozpalte troubu (ideálně na 220 °C horkovzduch) a udělejte z těsta placky. Mělo by jich být 6–8. Rozválejte je klidně pomocí válečku, ale nesmí být uplně tenké. Nechte je tlusté zhruba 0,5–1 cm.
- Placky si potřebují ještě 15 minut odpočinout, než je šoupnete do trouby, a pak už je pečte, dokud se nenafouknou a nezezlátnou. Trvá to asi 7 minut.
- Kečup: Všechny ingredience dejte ho nějakého hrnce nebo rendlíčku, přiklopte a nechte na středním plameni vařit asi 20 minut, než se rozvaří a omáčka trochu zhoustne (nevyvaří se všechna voda). Měla by hustotou alespoň trochu připomínat kečup.
- Můžete si pomoct tyčovým mixérem, ale vyndejte předtím nové koření, hřebíček a bobkový list!
- Používejte jako klasický kečup.