Hlívové řízky s domácím kečupem bez cukru

Moje hodnocení
12x

Hlíva ústřičná je přímo zásobárnou zdraví prospěšných látek. Pokud z ní připravíte křupavé řízky, nadchne tahle surovina i děti a masožravce. Díky tomu, že nejsou smažené, ale pečené v troubě, můžete je stále považovat za zdravou pochoutku, zvlášť pokud k ní přidáte domácí kečup slazený stévií.

2 porce
30 minut
189 kcal

Řízky

Kečup (2 sklenice po 500 ml)

Postup přípravy

  1. Řízky: Troubu předehřejte na 170 °C. Hlívu umyjte, odkrojte kořeny s hlínou a větší klobouky rozpulte. Připravte si 2 hluboké talíře. Do jednoho nasypte kukuřičnou strouhanku a ve druhém vyšlehejte vejce se špetkou soli a špetkou pepře. Hlívu pak obalujte nejprve ve vajíčku a teprve poté ve strouhance, aby strouhanka na kluzkém povrchu dobře držela.
  2. Obalené kousky hlívy pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Plech přemístěte do trouby a hlívu pečte 12–15 minut při 170–180 °C dozlatova. Podávejte s domácím kečupem.
  3. Kečup: Rajčata a cibule očistěte a nakrájejte na měsíčky, přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 40 minut při 170–180 °C.
  4. Po upečení nechte rajčata s cibulí trochu vychladnout a poté je rozmixujte dohladka společně s vinným octem, 1/2 lžičky soli, stévií a česnekem. Vzniklou směs propasírujte přes jemné síto, abyste ji zbavili zbytků slupek.
  5. Hotový kečup přelijte do 2 sklenic, nechte zcela vychladnout a skladujte v lednici.

PRIMA TIPY: Pokud budete kečup podávat ke grilování, zkuste ho přiostřit nějakou pálivější papričkou nebo sušenými chilli semínky.

Stévie se vyznačuje specifickou, lehce nahořklou chutí. Pokud na ni nejste zvyklí, můžete kečup podle chuti dosladit jiným sladidlem – například medem nebo rýžovým sirupem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty