reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Hlívové řízky s domácím kečupem bez cukru
Autor: Jíme zdravě po celý rok Hlívové řízky s domácím kečupem bez cukru

Hlívové řízky s domácím kečupem bez cukru

Hodnoceno: 8x
Hlíva ústřičná je přímo zásobárnou zdraví prospěšných látek. Pokud z ní připravíte křupavé řízky, nadchne tahle surovina i děti a masožravce. Díky tomu, že nejsou smažené, ale pečené v troubě, můžete je stále považovat za zdravou pochoutku, zvlášť pokud k ní přidáte domácí kečup slazený stévií.
do 30 minut
189 kcal
2 porce

reklama

Suroviny (2 porce)

Kečup (2 sklenice po 500 ml):

reklama

Postup

  1. Řízky: Troubu předehřejte na 170 °C. Hlívu umyjte, odkrojte kořeny s hlínou a větší klobouky rozpulte. Připravte si 2 hluboké talíře. Do jednoho nasypte kukuřičnou strouhanku a ve druhém vyšlehejte vejce se špetkou soli a špetkou pepře. Hlívu pak obalujte nejprve ve vajíčku a teprve poté ve strouhance, aby strouhanka na kluzkém povrchu dobře držela. 
  2. Obalené kousky hlívy pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Plech přemístěte do trouby a hlívu pečte 12–15 minut při 170–180 °C dozlatova. Podávejte s domácím kečupem.
  3. Kečup: Rajčata a cibule očistěte a nakrájejte na měsíčky, přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 40 minut při 170–180 °C. 
  4. Po upečení nechte rajčata s cibulí trochu vychladnout a poté je rozmixujte dohladka společně s vinným octem, 1/2 lžičky soli, stévií a česnekem. Vzniklou směs propasírujte přes jemné síto, abyste ji zbavili zbytků slupek.
  5. Hotový kečup přelijte do 2 sklenic, nechte zcela vychladnout a skladujte v lednici. 

PRIMA TIPY: Pokud budete kečup podávat ke grilování, zkuste ho přiostřit nějakou pálivější papričkou nebo sušenými chilli semínky.

Stévie se vyznačuje specifickou, lehce nahořklou chutí. Pokud na ni nejste zvyklí, můžete kečup podle chuti dosladit jiným sladidlem – například medem nebo rýžovým sirupem.

Hlívové řízky s domácím kečupem bez cukru
Autor: Jíme zdravě po celý rok Hlívové řízky s domácím kečupem bez cukru

Jíme zdravě po celý rok: Sezónní vaření levně a jednoduše
Petr Novák, Barbora Lundgren a Barbora Hlubučková

Začínali tři, mají za sebou stovky receptů a tři úspěšné kuchařky a teď připravili další. S kuchařkou Jíme zdravě po celý rok se snadno zorientujete, které ovoce a zelenina jsou ideální ke zpracování, obsahuje totiž sezónní kalendář. Jarní recepty pracují například s ředkvičkou, chřestem a špenátem, letní s cuketou, lilkem či drobným ovocem, na podzim na vás čeká nejen dýně, jablka a houby, v zimě zas budete vařit s batáty, kapustou či červenou řepou a podobně. Přes 150 receptů na 400 stranách pořídíte od října v knihkupectvích po celé ČR za 699 Kč nebo na eshopu Jíme zdravě. Zajímavostí je, že kniha je oboustranná, v polovině se bude přetáčet, proto má dvě výrazné obálky – s malinami ze strany přední a s kapustou ze strany zadní.

reklama

Související témata: hlíva ústřičná , kečup , Malá jídla

reklama