Letní dovolená je za rohem, ale vy ještě nevíte, kam se vydáte? Vyrazte do Valencie! Těšit se můžete nejen na odpočinek, ale především na skvělé gastronomické zážitky. Poloha města a bohatá historie vytvořila ideální podmínky pro rozvoj jedinečné kuchyně s mnoha regionálními specialitami.
Paella, pomeranče a lahůdka z datlí. Valencie je španělské město plné gastronomických klenotů
Španělská kuchyně je odborníky považována za jeden z nejzdravějších stravovacích směrů vůbec. A to hlavně díky dostatku čerstvého ovoce a zeleniny, obilovin, luštěnin nebo ořechů. Zároveň hojně používá kvalitní rostlinné oleje, především panenský olivový olej. Dostatek čerstvých ryb a mořských plodů zase zajišťuje pravidelný přísun tolik důležitých omega-3 nenasycených mastných kyselin.
„V porovnání s tradiční českou kuchyní, která se vyznačuje konzumací velkého množství pečiva, těžkých jídel a omáček, tuků spíše živočišného původu a malého množství ryb a zeleniny, je středomořská strava nejen chutná a pestrá, ale především vyvážená,“ říká výživová poradkyně Eva Pecháčová.
Pomerančové lahůdky
Ne nadarmo se pobřeží, na kterém Valencie leží, překládá jako Pobřeží pomerančového květu. Toto šťavnaté ovoce je jednou z nejvýznamnějších plodin ve Španělsku a Valencie je největším producentem pomerančů v zemi. Pomeranče z Valencie jsou ideální pro výrobu šťáv, marmelád a dezertů. V místních restauracích si můžete vychutnat lahodné saláty s pomerančovým dresinkem nebo dezerty s pomerančovými plátky. Pomeranče z Valencie mají charakteristickou sladkou chuť a vysoký obsah šťávy.
Paella: Nejznámější španělské jídlo
Kulinářský skvost, který patří mezi nejoblíbenější španělské pokrmy vůbec. Jedná se o směs rýže, zeleniny a dalších ingrediencí. Paella se často podává jako hlavní jídlo při rodinných slavnostech a oslavách, ale také se běžně podává v restauracích a na trzích v celé Valencii a v dalších částech Španělska. Je to jednoduchý, ale chutný pokrm, který je oblíbený po celém světě a který se díky své jedinečné chuťové kombinaci stal symbolem španělské kuchyně.
Mezi další tradiční pokrmy z Valencie patří i arroz al horno, což je tradiční rýžový pokrm s fazolemi a klobásou, a fideuá, což je podobný pokrm jako paella, ale namísto rýže se používají nudle.
Delikátní sýry od farmářů
Ochutnejte sýr Queso de Cabra del Maestrat. Ten je vyráběn z kozího mléka a má silnou chuť a vůni. Je ideální na grilování, ale také se často používá do salátů nebo jako doplněk k chlebu. Nezapomeňte ani na sýr Queso de Bétera, který je vyráběn z kravského mléka a užít si ho můžete např. v tortillách a empanadas.
Španělská paella podle Šéfa? Vyzkoušejte! Věříme, že se u našeho videa i pobavíte
Mezi další valencijské sýry patří Queso de la Nucia, který je vyroben z kravského mléka a má jemnou a krémovu chuť, a Queso Azul de Valencia, který je vyráběn podobně jako francouzský Roquefort a má silnou chuť a vůni. Valencie je také domovem mnoha malých farmářů, kteří vyrábějí tradiční sýry. Tyto sýry mají vynikající chuť a zakoupíte je přímo u farmářů nebo na místních trzích.
Lahůdky z datlí
Datle jsou populární místní pochoutkou a zamilujete si je především pro jejich sladkou chuť a bohatou texturu. Ve Valencii jsou datle pěstovány na mnoha farmách a jsou často používány v tradičních pokrmech. Například slouží jako sladidlo při výrobě místního dezertu Turrón. Ten je velmi podobný našemu tureckému medu a nejčastěji se s ním ve Španělsku setkáte o Vánocích. Co si takovou pochoutku zkusit i doma?
Co budete potřebovat:
- 300 g mandlí
- 250 g medu
- 250 g cukru
- 2 vejce
- olej
Mandle pečte v troubě při teplotě 180 °C asi 10 minut, dokud se mírně nezbarví. Poté je nechte vychladnout a nasekejte je na menší kousky. V malé pánvi smíchejte med a cukr a postavte na střední plamen. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne bublat. V jiné pánvi si připravte sníh ze dvou bílků. Jakmile se směs medu a cukru začne silněji vařit, přidejte do ní nasekané mandle a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Poté odeberte směs z plotny a nechte ji trochu vychladnout. Přidejte sníh z bílků a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Vezměte si formu (tvar je na vás, ale použijte formu pevnou) a potřete ji olejem. Poté nalijte směs do formy a urovnávejte ji. Nechte turrón vychladnout a ztuhnout při pokojové teplotě. Tradičně se nechá stát přes noc. Pokud chcete, můžete turrón ozdobit mandlemi, cukrem nebo kakaovým práškem.
Nejdůležitějšími ingrediencemi pro výrobu Turrónu jsou kvalitní med a mandle – ideálně druh Marcona.
Chcete vyzkoušet typické španělské recepty? Na našem webu si jistě vyberete
Zdroj: E-delikatesy; zdroj foto: iStock