edelikatesy.cz

Paella, pomeranče a lahůdka z datlí. Valencie je španělské město plné gastronomických klenotů

Letní dovolená je za rohem, ale vy ještě nevíte, kam se vydáte? Vyrazte do Valencie! Těšit se můžete nejen na odpočinek, ale především na skvělé gastronomické zážitky. Poloha města a bohatá historie vytvořila ideální podmínky pro rozvoj jedinečné kuchyně s mnoha regionálními specialitami.

Španělská kuchyně je odborníky považována za jeden z nejzdravějších stravovacích směrů vůbec. A to hlavně díky dostatku čerstvého ovoce a zeleniny, obilovin, luštěnin nebo ořechů. Zároveň hojně používá kvalitní rostlinné oleje, především panenský olivový olej. Dostatek čerstvých ryb a mořských plodů zase zajišťuje pravidelný přísun tolik důležitých omega-3 nenasycených mastných kyselin.

„V porovnání s tradiční českou kuchyní, která se vyznačuje konzumací velkého množství pečiva, těžkých jídel a omáček, tuků spíše živočišného původu a malého množství ryb a zeleniny, je středomořská strava nejen chutná a pestrá, ale především vyvážená,“ říká výživová poradkyně Eva Pecháčová.

Pomerančové lahůdky

Ne nadarmo se pobřeží, na kterém Valencie leží, překládá jako Pobřeží pomerančového květu. Toto šťavnaté ovoce je jednou z nejvýznamnějších plodin ve Španělsku a Valencie je největším producentem pomerančů v zemi. Pomeranče z Valencie jsou ideální pro výrobu šťáv, marmelád a dezertů. V místních restauracích si můžete vychutnat lahodné saláty s pomerančovým dresinkem nebo dezerty s pomerančovými plátky. Pomeranče z Valencie mají charakteristickou sladkou chuť a vysoký obsah šťávy.

Paella: Nejznámější španělské jídlo

Kulinářský skvost, který patří mezi nejoblíbenější španělské pokrmy vůbec. Jedná se o směs rýže, zeleniny a dalších ingrediencí. Paella se často podává jako hlavní jídlo při rodinných slavnostech a oslavách, ale také se běžně podává v restauracích a na trzích v celé Valencii a v dalších částech Španělska. Je to jednoduchý, ale chutný pokrm, který je oblíbený po celém světě a který se díky své jedinečné chuťové kombinaci stal symbolem španělské kuchyně.

Mezi další tradiční pokrmy z Valencie patří i arroz al horno, což je tradiční rýžový pokrm s fazolemi a klobásou, a fideuá, což je podobný pokrm jako paella, ale namísto rýže se používají nudle.

Delikátní sýry od farmářů

Ochutnejte sýr Queso de Cabra del Maestrat. Ten je vyráběn z kozího mléka a má silnou chuť a vůni. Je ideální na grilování, ale také se často používá do salátů nebo jako doplněk k chlebu. Nezapomeňte ani na sýr Queso de Bétera, který je vyráběn z kravského mléka a užít si ho můžete např. v tortillách a empanadas.

Španělská paella podle Šéfa? Vyzkoušejte! Věříme, že se u našeho videa i pobavíte

Mezi další valencijské sýry patří Queso de la Nucia, který je vyroben z kravského mléka a má jemnou a krémovu chuť, a Queso Azul de Valencia, který je vyráběn podobně jako francouzský Roquefort a má silnou chuť a vůni. Valencie je také domovem mnoha malých farmářů, kteří vyrábějí tradiční sýry. Tyto sýry mají vynikající chuť a zakoupíte je přímo u farmářů nebo na místních trzích.

Lahůdky z datlí

Datle jsou populární místní pochoutkou a zamilujete si je především pro jejich sladkou chuť a bohatou texturu. Ve Valencii jsou datle pěstovány na mnoha farmách a jsou často používány v tradičních pokrmech. Například slouží jako sladidlo při výrobě místního dezertu Turrón. Ten je velmi podobný našemu tureckému medu a nejčastěji se s ním ve Španělsku setkáte o Vánocích. Co si takovou pochoutku zkusit i doma?

Co budete potřebovat:

  • 300 g mandlí
  • 250 g medu
  • 250 g cukru
  • 2 vejce
  • olej

Mandle pečte v troubě při teplotě 180 °C asi 10 minut, dokud se mírně nezbarví. Poté je nechte vychladnout a nasekejte je na menší kousky. V malé pánvi smíchejte med a cukr a postavte na střední plamen. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne bublat. V jiné pánvi si připravte sníh ze dvou bílků. Jakmile se směs medu a cukru začne silněji vařit, přidejte do ní nasekané mandle a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Poté odeberte směs z plotny a nechte ji trochu vychladnout. Přidejte sníh z bílků a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Vezměte si formu (tvar je na vás, ale použijte formu pevnou) a potřete ji olejem. Poté nalijte směs do formy a urovnávejte ji. Nechte turrón vychladnout a ztuhnout při pokojové teplotě. Tradičně se nechá stát přes noc. Pokud chcete, můžete turrón ozdobit mandlemi, cukrem nebo kakaovým práškem.

Nejdůležitějšími ingrediencemi pro výrobu Turrónu jsou kvalitní med a mandle – ideálně druh Marcona.

Chcete vyzkoušet typické španělské recepty? Na našem webu si jistě vyberete

Zdroj: E-delikatesy; zdroj foto: iStock

Autor článku

edelikatesy.cz

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty