Horchata: Vyzkoušejte lahodný nápoj z tygřích ořechů, který je populární ve Valencii

Pokud vyrazíte na výlet do španělské Valencie, kromě všudypřítomné paelly musíte vyzkoušet i místní specialitu, kterou je výborný a velmi zdravý nápoj z tygřích ořechů.

Horchata připomíná ostatní ořechová mléka, ovšem značný rozdíl je v tom, že tygří ořechy (španělsky chufas) vlastně ořechy nejsou, jsou to hlízy, které se vytvářejí na kořenech šáchoru jedlého. I proto je nápoj vhodný pro ty, kteří mají na ořechy alergii.

Poklad z Valencie

Šáchor se pěstuje především v oblasti Alboraya poblíž Valencie, kde je horchata (valencijsky orxata) doma. Na přírodní i ochucená „mléka“ z tygřích ořechů narazíte běžně v obchodech, ale doporučujeme zajít do spcializovaných bister pod názvem horchatería, kde horchatu připravují čerstvou, a je to také jediné místo, kde můžete ochutnat horchatu v neslazené podobě. Trošku nesmyslný zákon totiž dovoluje v obchodech prodávat tento nápoj pod názvem horchata pouze přislazený. A na naše české jazýčky je sladký až moc. V horchateríi můžete ochutnat nápoj typicky se smaženými churros nebo s tyčinkami z kynutého těsta fartóns máčenými v cukrovém sirupu, ale skvělá je i zmrzlina připravená z chufas.

Po stopách horchaty

Vydala jsem se na průzkum, jak vlastně tato valencijská specialita vzniká. Na Av. l´Orxata (ano, je to ulice pojmenovaná právě po horchatě) jsem zašla do tradiční Horchatería Panach. Alexandro, syn majitele, mě provedl výrobnou a ukázal mi, jak vyrobit horchatu i v domácích podmínkách. Celý proces je poměrně zdlouhavý. Stejně jako u jiných ořechových mlék se totiž chufas musí nejprve dlouho máčet, poté se rozmixují s vodou na velmi jemno, a následně se přecedí, aby v nápoji nezůstaly žádné pevné části. Samotné hlízy šáchoru mají jemně nasládlou chuť a dochucují se pouze špetkou mleté skořice.

Zbylá dužina, která zbyde po přecezení mléka, se může usušit, najemno namlít a používá se jako ořechová mouka na pečení. Častěji se ale spotřebuje jako vítané zpestření v krmivu pro zvířata.

Vzhůru na pole!

Nejzajímavější byla ale exkurze na pole a do sušárny. Šáchor je jedna z plodin, která má velmi dlouhé období vegetace. Sází se v dubnu a sklízí se v období říjen až prosinec. Během vegetačního období se mezi řádky šáchoru „napouští“ voda, která se poté zase nechá odplavit. Až ve chvíli, kdy šáchor zcela zaschne, je rostlina připravena ke sklizni. Nejprve se suché nadzemní části nechají shořet tzv. vypalováním. Poté se strojově nabírá vrchní vrstva hlíny, v které jsou hlízy, a v obřím pohyblivém válci se hlízy třídí od zeminy a kořenů. Poté se musí chufas důkladně proprat a zbavit nečistot. Nakonec nastává čas sušení, nejprve několik dní na slunci, poté až tři měsíce v několikapatrových sušárnách. I když je velká část práce strojová, u kvalitních tygřích ořechů nakonec projdou všechny hlízy ručním přebráním, aby se k zákazníkům dostaly jen prvotřídní chufas.

Další zajímavostí může být i to, že šáchor se na stejném poli nemůže pěstovat dva roky po sobě, půda by byla příliš vyčerpaná. Proto je nutné plodiny střídat a ob rok na poli pěstovat například kapustu nebo melouny. I to prodražuje výslednou cenu produktu, zemědělec musí mít v podstatě dvojnásobek půdy, aby měl každý rok stejnou úrodu.

Zásobárna zdraví

Tygří ořechy nejen skvěle chutnají, ale jsou i opravdu zdravé. Používají se jako prevence proti infarktu, trombóze a také jako podpora krevního oběhu. Mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, především kyseliny linolové. Nalézá se v nich i biotin (vitamin H), slupka navíc obsahuje rutin (vitamin P), který posiluje cévy. Dále jsou v hlízkách zastoupeny četné minerální látky, mj. vápník, fosfor, hořčík, draslík a sodík. Jsou také zdrojem vlákniny, proteinů a přírodního cukru.

Připravte si domácí horchatu

Tygří ořechy můžete koupit na českých e-shopech nebo si je přivezte ze Španělska. Podle našeho receptu je pak můžete proměnit v lahodný nápoj, potřebujete k tomu jen stolní mixér.

  1. 250 g tygřích ořechů namočte do 500 ml vody a nechte 12-24 hodin máčet.
  2. Poté vodu slijte, ořechy propláchněte a dejte do mixéru. Přidejte špetku mleté skořice a 1 litr čerstvé vody.
  3. Rozmixujte najemno a výslednou směs přeceďte a vymačkejte přes látkovou utěrku.
  4. Hotové mléko podávejte vychlazené, v lednici vydrží tři dny.

Zdroj: autorský text, Visit Valencia

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty