redakce Prima FRESH

Španělská bramborová tortilla

Moje hodnocení
29x

Žádný přehled španělských specialit nemůže vynechat bramborovou tortillu, pokrm, který je předmětem legend a často jediným, který připravují i španělští muži – její obracení totiž vyžaduje technickou a trochu i fyzickou zdatnost, kterou se páni domu rádi pochlubí. Klasická tortilla je pouze z brambor, cibule (i ta se někdy vynechává) a vajec a je skutečnou oslavou chuti a kvality svých základních surovin.

6 porcí
60 minut
španělská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte, rozkrojte je po délce a pak je nakrájejte na co nejstejnoměrnější plátky o síle asi 6 mm. Olivový olej rozehřejte v nepřilnavé pánvi o průměru 28 cm, vsypte brambory, lehce je osolte a za občasného promíchání je smažte asi 10 minut, až zvláční, ale nezhnědnou. Pak je vyndejte děrovanou naběračkou a nechte stranou.
  2. Zatímco se brambory smaží, rozkrojte cibuli napůl a pak ji nakrájejte na tenké plátky. Až budou brambory z pánve, vsypte do ní cibuli a smažte asi 7 minut, až bude měkká, promíchávejte ji, aby nezačala karamelizovat. Pak vraťte do pánve brambory, vidličkou vše lehce promíchejte a pak směs rovnoměrně rozestřete po pánvi.
  3. Vejce vyklepněte do misky, osolte je a vidličkou prošlehejte. Zalijte jimi brambory s cibulí a na středně nízkém stupni smažte. Tortillu čas od času v různých místech u okraje nadzvedněte, aby vejce mohla stéci na dno. Smažte asi 6 až 7 minut, až budou vejce téměř pevná, ale navrchu ještě trochu tekutá.
  4. Tortillu uvolněte ode dna a nechte ji sklouznout na velký talíř. Pánev potřete trochou oleje a přiklopte jí omeletu na talíři. Pánev i talíř podržte oběma rukama (pánev v chňapce) a pak sestavu rychle překlopte tak, aby se neopečená strana tortilly ocitla na dně pánve. Vraťte asi na 1 minutu na plotýnku, pak tortillu znovu vyklopte na velký talíř a po chvilce ji nakrájejte na řezy. Chcete-li, můžete ji ještě dochutit pár kapkami olivového oleje a/nebo červeného vinného octa. Podávejte s jednoduchým zeleným salátem.

PRIMA TIP: Zatímco španělská tortilla je silná bramborová omeleta, v Mexiku se pod tímto pojmem rozumí placky z kukuřičné nebo pšeničné mouky, běžně dostupné i v našich obchodech. Ale pro Španěly je tortilla prostě jen jedna. Jejím typickým znakem je výška, zakulacené okraje, pevný, dozlatova opečený povrch a vláčný vnitřek. To se povede jen tehdy, když jsou brambory napřed osmažené a pak teprve zalité vejci, které je potřeba nechat sem tam stéci na dno pánve. Důležité je také konzistentní, pozvolné smažení. Tortilla se obrací až když je spodek pevný a zlatý a povrch jen lehce lepkavý. Často se jí studená, jako součást tapas, nakrájená na malé kousky či trojúhelníčky napíchnuté na párátku.

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů