Gazpacho – autentický recept na španělskou studenou polévku
Zdroj: Marek Kučera
Gazpacho – autentický recept na španělskou studenou polévku
Zdroj:
Marek Kučera
Studená zeleninová polévka zahuštěná chlebovou střídkou má ve Španělsku tradici několik století. Verzí gazpacha je mnoho, asi jako v Česku postupů na svíčkovou omáčku, ale základy jsou jasně dané. Verze současného mistra španělské kuchyně Karlose Arguiñana respektuje tradici.
4 porce
30 minut
španělská
Postup přípravy
-
Rajčata na horní straně nařízněte, dejte je do cedníku a přelijte vroucí vodou. Pak jim stáhněte slupku a dejte je do nádoby mixéru, přidejte nakrájenou papriku, česnek a chléb namočený ve vodě.
-
Několik minut mixujte, až vznikne hutný krém. Vmíchejte olivový olej, ocet a sůl podle chuti. Krém podávejte studený, v horkých dnech na kostkách ledu, a servírujte k němu v mističkách doplňky.
Gazpacho – autentický recept na španělskou studenou polévku 2
Zdroj: Marek Kučera
Gazpacho – autentický recept na španělskou studenou polévku 2
Zdroj:
Marek Kučera