Suroviny
- rajčata (velmi zralá) 500 g
- zelená paprika (slupku oloupejte škrabkou na brambory) 1/2 ks
- česnek 1 stroužek
- olivový olej 100 ml
- bílý vinný ocet 4 lžíce
- bílý chléb (lépe den starý) 1 krajíc
- sůl
Doplňky
- cibule (nejlépe bílá, nakrájená na kostičky)
- okurka (nakrájená na jemné kostičky)
- zelená paprika (nakrájená na kostičky)
- cherry rajčata (rozpůlená)
- bílý chléb (krutony )
Postup přípravy
- Rajčata na horní straně nařízněte, dejte je do cedníku a přelijte vroucí vodou. Pak jim stáhněte slupku a dejte je do nádoby mixéru, přidejte nakrájenou papriku, česnek a chléb namočený ve vodě.
- Několik minut mixujte, až vznikne hutný krém. Vmíchejte olivový olej, ocet a sůl podle chuti. Krém podávejte studený, v horkých dnech na kostkách ledu, a servírujte k němu v mističkách doplňky.
Gazpacho – autentický recept na španělskou studenou polévku 2 Zdroj: Marek Kučera