Pokud se chystáte do španělské Valencie, připravte se na to, že paella je v tomto městě všudypřítomná. Není divu, světově proslulý pokrm spatřil světlo světa právě zde a ve Valencii jsou na to náležitě hrdí.

Jen ve Valencii ochutnáte tu pravou a původní paellu Zdroj: Visit Valencia
Vítězná paella francouzského kuchaře Zdroj: Klára Michalová
Finský kuchař připravil paellu se zvěřinou a brusinkami Zdroj: Klára Michalová
V některých soutěžních paellách byly i mořské plody Zdroj: Klára Michalová
Správně připravená paella má zespoda křupavou krustu Zdroj: Visit Valencia
O nejlepší paellu soutěžil i kuchař ze Spojených arabských emirátů Zdroj: Visit Valencia
Zlatý pohár za nejlepší paellu si odnesl Francouz Eric Gil Zdroj: Visit Valencia
v tržnici najdete ohromující náíbídku rýže Zdroj: Klára Michalová
Nejlepší paella se připravuje na ohni Zdroj: Visit Valencia
Horchata a je typický valencijský nápoj z tygřích ořechů Zdroj: Visit Valencia
Centrální tržnice ve Valencii Zdroj: Visit Valencia
Moderní oceánografické muzeum ve Valencii Zdroj: Visit Valencia
Pokud se chystáte do španělské Valencie, připravte se na to, že paella je v tomto městě všudypřítomná. Není divu, světově proslulý pokrm spatřil světlo světa právě zde a ve Valencii jsou na to náležitě hrdí.
Na cestu do Valencie jsem si vybrala ten správný čas. 20. září zde totiž slaví World Paella Day, tedy Světový den paelly. Každoročně zde probíhá soutěž o zlatý pohár, který získá ta nejlepší paella. Do soutěže se hlásí několik tisíc kuchařů (profesionálů i amatérů) z celého světa, z kterých porota vybere asi 50 soutěžících. Ti pak na sociálních sítích prezentují své umění a lidé hlasují, koho by rádi viděli ve finále. Nakonec se vybere 10 finalistů, kteří se sjedou ve Valencii a naživo se utkají o cennou trofej.
V letošním roce se poprvé do finále neprobojoval žádný Španěl, zato zde nechyběli zástupci z Japonska, Finska, Argentiny nebo třeba Spojených arabských emirátů. Desítka finalistů se předem rozlosuje do dvojic, v kterých soutěžící bojují proti sobě. Porota pak vybere 5 nejlepších, kteří si to rozdají ve velkém finále. V soutěži je žádoucí upravit recept na paellu podle sebe a přidat třeba nějaký aspekt z národní kuchyně kuchaře. Díky tomu vznikají velmi zajímavé variace. V aktuálním ročníku tak nakonec zvítězil kuchař Eric Gil z Francie, který připravil paellu s krůtími paličkami, krky a nadívanými srdíčky. Stříbro pak získala Argentina s klasickou valencijskou paellou a třetí místo patřilo Finsku s paellou se zvěřinovou panenkou a brusinkami.
Zlatý pohár za nejlepší paellu si odnesl Francouz Eric Gil Zdroj: Visit Valencia
Zajímavostí pak může být, že v loňském roce se mezi 10 finalistů probojoval český zástupce Josef Kolařík, což je amatérský kuchař, profesí elektrikář, kterého zkrátka paella okouzlila natolik, že jí věnuje spoustu volného času a jeho koníček ho dostal až mezi nejlepší kuchaře paelly na světě.
Finský kuchař připravil paellu se zvěřinou a brusinkami Zdroj: Klára Michalová
Abychom si v tom udělali trochu jasno. Většina světa zná paellu jako rýži na mělké pánvi s mořskými plody jinak též Paella Marisco. Tu si ale ve Valencii nedávejte! Tady je na menu jen Paella Valenciana, ta pravá a původní. Vznikla jako jídlo chudých rolníků, kteří na poli házeli do pánve, co příroda dala, proto do ní kromě rýže patří kuře, králík, šneci, velké máslové fazole a ploché zelené fazolky. Základem je ovšem ta správná rýže, kulatozrnná a samozřejmě nejlépe španělská. I v ní jsou obrovské rozdíly, cenové i kvalitativní. Jak mi prozradil Josef Kolařík, některé druhy rýže nasají 2,5násobek tekutiny, některé až 4násobek. Což se projeví v chuti i ve struktuře.
v tržnici najdete ohromující náíbídku rýže Zdroj: Klára Michalová
To, že Valenciané svou paellu milují, zde zjistíte opravdu všude. V každé samoobsluze i na trhu najdete obří výběr rýže, k mání jsou předpřipravené vývary na paellu, v chladicích i mrazicích boxech je široká nabídka nakrájených kousků masa i zeleniny, v podstatě lze jednoduše nakoupit vše připravené a doma jen naházet na pánev. Nebo si samozřejmě můžete koupit paellu hotovou, chlazenou i mraženou. V každém bistru pak valencijská paella nechybí na menu.
Svou lásku k rýži a paelle pak ve Valencii dotáhli k dokonalosti, pokud vás to zajímá, můžete zajít třeba do Muzea rýže, kde můžete v podstatě projít skrz čtyřpatrový „mlýn“, ve kterém se dříve zrnka rýže loupala, čistila a bělila. A podle mého průvodce dokonce před rokem Valencie vyhrála právní spor, který dovoluje používat slovo paella pouze pro valencijskou úpravu. Takže pokud vám v Barceloně nabídnou paellu s mořskými plody, je to zřejmě protiprávní :)
Nejlepší paella se připravuje na ohni Zdroj: Visit Valencia
Valencie je městem kontrastů. Snoubí se zde římská, arabská i středověká historie a okouzlující Staré Město vás obklopí památkami, které nesmíte minout. Na druhé straně města ovšem stojí moderní centrum, které oplývá futuristickými stavbami jako z budoucnosti. Najdete tu Palác umění, netradiční zimní zahradu Umbraculo, velký sál s pohyblivou konstrukcí L’Àgora, prostorové kino L’Hemisfèric a Vědecké muzeum prince Filipa. Ty doplňuje Palác hudby José Marie de Paredes a fantastické oceánografické muzeum. Celým městem se pak vine působivý 9 kilometrů dlouhý a 200 m široký park se sportovišti, který vznikl v bývalém řečišti řeky Turia, která byla kvůli ničivým záplavám odkloněna.
Moderní oceánografické muzeum ve Valencii Zdroj: Visit Valencia
Tím ovšem kontrasty nekončí. Valencie je pulsující město plné skvělých restaurací a barů, ale pokud si chcete odpočinout, stačí sednout na metro a za chvíli vystoupíte na krásné pláži u moře, kde si můžete užít pravou dovolenkovou atmosféru. A pokud už tam budete, zajděte na paellu do jedné z restaurací na promenádě, doporučuji třeba restauraci Casa Carmela, kde paellu dělají tradičním způsobem na ohni a o víkendu sem míří celé rodiny z centra Valencie.
Ve Valencii je velmi populární nápoj horchata, což je rostlinné mléko z tygřích ořechů (vlastně to nejsou ořechy, ale hlízy šáchoru jedlého). Horchatu najdete v každé samoobsluze, ale existují i „mléčné“ bary horchatería, kde si můžete dát čerstvý nápoj s kynutým pečivem, které se do něj namáčí. Dle zákona musí být horchata slazená, ale ve speciálních barech můžete ochutnat i čerstvou neslazenou horchatu, což vřele doporučuji!
PRIMA TIP: Horchatería Panach, Av. de l´Orxata 19
Pro Valencii je typický každodenní brunch zvaný esmorzaret. V mnoha bistrech se od 9 do 12 hodin podává typické jídlo, které zahrnuje solené buráky, misku s olivami, cibulkami a okurčičkami, hlavním jídlem je pak plněná bageta bocadillo. Není ale ledajaká, je v ní opravdu bohatá náplň, která zahrnuje plátky masa nebo klobásky, míchaná vajíčka, brambory, nakládanou zeleninu a různé omáčky. Nejčastěji se k ní popíjí pivo.
PRIMA TIP: Restaurant & Cafetería Beluga, Carrer de l´Arquebisbe Mayoral 16
Esmorzaret je valencijský brunch, při kterém se podává plněná bageta Zdroj: Visit Valencia
Víno je další položka, kterou si ve Valencii náležitě považují. Jistě kvalitu španělského vína nebudeme rozporovat a rádi si vychutnáme sklenku dobrého červeného… Mě cesta zavedla do okouzlujícího baru Casa Montaña poblíž přístavu. Ten funguje už od roku 1836 a zachovává si unikátní atmosféru. Kromě velkého výběru vína si zde vychutnáte vážně skvělá tapas!
PRIMA TIP: Casa Montaña, Carrer de Josep Benlliure 69
Zdroj: autorský text. www.visitvalencia.com
V Casa Montaa si užijete skvělé víno, tapas i atmosféru Zdroj: Visit Valencia
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living