Pokud se chystáte do španělské Valencie, připravte se na to, že paella je v tomto městě všudypřítomná. Není divu, světově proslulý pokrm spatřil světlo světa právě zde a ve Valencii jsou na to náležitě hrdí.
Jen ve Valencii ochutnáte tu pravou a původní paellu. Prozkoumejte taje nejznámějšího španělského pokrmu
Jen ve Valencii ochutnáte tu pravou a původní paellu Zdroj: Visit Valencia
Vítězná paella francouzského kuchaře Zdroj: Klára Michalová
Finský kuchař připravil paellu se zvěřinou a brusinkami Zdroj: Klára Michalová
V některých soutěžních paellách byly i mořské plody Zdroj: Klára Michalová
Správně připravená paella má zespoda křupavou krustu Zdroj: Visit Valencia
O nejlepší paellu soutěžil i kuchař ze Spojených arabských emirátů Zdroj: Visit Valencia
Zlatý pohár za nejlepší paellu si odnesl Francouz Eric Gil Zdroj: Visit Valencia
v tržnici najdete ohromující náíbídku rýže Zdroj: Klára Michalová
Nejlepší paella se připravuje na ohni Zdroj: Visit Valencia
Horchata a je typický valencijský nápoj z tygřích ořechů Zdroj: Visit Valencia
Centrální tržnice ve Valencii Zdroj: Visit Valencia
Moderní oceánografické muzeum ve Valencii Zdroj: Visit Valencia
Na cestu do Valencie jsem si vybrala ten správný čas. 20. září zde totiž slaví World Paella Day, tedy Světový den paelly. Každoročně zde probíhá soutěž o zlatý pohár, který získá ta nejlepší paella. Do soutěže se hlásí několik tisíc kuchařů (profesionálů i amatérů) z celého světa, z kterých porota vybere asi 50 soutěžících. Ti pak na sociálních sítích prezentují své umění a lidé hlasují, koho by rádi viděli ve finále. Nakonec se vybere 10 finalistů, kteří se sjedou ve Valencii a naživo se utkají o cennou trofej.
V letošním roce se poprvé do finále neprobojoval žádný Španěl, zato zde nechyběli zástupci z Japonska, Finska, Argentiny nebo třeba Spojených arabských emirátů. Desítka finalistů se předem rozlosuje do dvojic, v kterých soutěžící bojují proti sobě. Porota pak vybere 5 nejlepších, kteří si to rozdají ve velkém finále. V soutěži je žádoucí upravit recept na paellu podle sebe a přidat třeba nějaký aspekt z národní kuchyně kuchaře. Díky tomu vznikají velmi zajímavé variace. V aktuálním ročníku tak nakonec zvítězil kuchař Eric Gil z Francie, který připravil paellu s krůtími paličkami, krky a nadívanými srdíčky. Stříbro pak získala Argentina s klasickou valencijskou paellou a třetí místo patřilo Finsku s paellou se zvěřinovou panenkou a brusinkami.
Zlatý pohár za nejlepší paellu si odnesl Francouz Eric Gil Zdroj: Visit Valencia
Zajímavostí pak může být, že v loňském roce se mezi 10 finalistů probojoval český zástupce Josef Kolařík, což je amatérský kuchař, profesí elektrikář, kterého zkrátka paella okouzlila natolik, že jí věnuje spoustu volného času a jeho koníček ho dostal až mezi nejlepší kuchaře paelly na světě.
Finský kuchař připravil paellu se zvěřinou a brusinkami Zdroj: Klára Michalová
Ta pravá valencijská
Abychom si v tom udělali trochu jasno. Většina světa zná paellu jako rýži na mělké pánvi s mořskými plody jinak též Paella Marisco. Tu si ale ve Valencii nedávejte! Tady je na menu jen Paella Valenciana, ta pravá a původní. Vznikla jako jídlo chudých rolníků, kteří na poli házeli do pánve, co příroda dala, proto do ní kromě rýže patří kuře, králík, šneci, velké máslové fazole a ploché zelené fazolky. Základem je ovšem ta správná rýže, kulatozrnná a samozřejmě nejlépe španělská. I v ní jsou obrovské rozdíly, cenové i kvalitativní. Jak mi prozradil Josef Kolařík, některé druhy rýže nasají 2,5násobek tekutiny, některé až 4násobek. Což se projeví v chuti i ve struktuře.
v tržnici najdete ohromující náíbídku rýže Zdroj: Klára Michalová
To, že Valenciané svou paellu milují, zde zjistíte opravdu všude. V každé samoobsluze i na trhu najdete obří výběr rýže, k mání jsou předpřipravené vývary na paellu, v chladicích i mrazicích boxech je široká nabídka nakrájených kousků masa i zeleniny, v podstatě lze jednoduše nakoupit vše připravené a doma jen naházet na pánev. Nebo si samozřejmě můžete koupit paellu hotovou, chlazenou i mraženou. V každém bistru pak valencijská paella nechybí na menu.
Vyzkoušejte pravou valencijskou paellu
Svou lásku k rýži a paelle pak ve Valencii dotáhli k dokonalosti, pokud vás to zajímá, můžete zajít třeba do Muzea rýže, kde můžete v podstatě projít skrz čtyřpatrový „mlýn“, ve kterém se dříve zrnka rýže loupala, čistila a bělila. A podle mého průvodce dokonce před rokem Valencie vyhrála právní spor, který dovoluje používat slovo paella pouze pro valencijskou úpravu. Takže pokud vám v Barceloně nabídnou paellu s mořskými plody, je to zřejmě protiprávní :)
Nejlepší paella se připravuje na ohni Zdroj: Visit Valencia
Toulky městem
Valencie je městem kontrastů. Snoubí se zde římská, arabská i středověká historie a okouzlující Staré Město vás obklopí památkami, které nesmíte minout. Na druhé straně města ovšem stojí moderní centrum, které oplývá futuristickými stavbami jako z budoucnosti. Najdete tu Palác umění, netradiční zimní zahradu Umbraculo, velký sál s pohyblivou konstrukcí L’Àgora, prostorové kino L’Hemisfèric a Vědecké muzeum prince Filipa. Ty doplňuje Palác hudby José Marie de Paredes a fantastické oceánografické muzeum. Celým městem se pak vine působivý 9 kilometrů dlouhý a 200 m široký park se sportovišti, který vznikl v bývalém řečišti řeky Turia, která byla kvůli ničivým záplavám odkloněna.
Moderní oceánografické muzeum ve Valencii Zdroj: Visit Valencia
Tím ovšem kontrasty nekončí. Valencie je pulsující město plné skvělých restaurací a barů, ale pokud si chcete odpočinout, stačí sednout na metro a za chvíli vystoupíte na krásné pláži u moře, kde si můžete užít pravou dovolenkovou atmosféru. A pokud už tam budete, zajděte na paellu do jedné z restaurací na promenádě, doporučuji třeba restauraci Casa Carmela, kde paellu dělají tradičním způsobem na ohni a o víkendu sem míří celé rodiny z centra Valencie.
Další gastro tipy, co nevynechat ve Valencii
Horchata
Ve Valencii je velmi populární nápoj horchata, což je rostlinné mléko z tygřích ořechů (vlastně to nejsou ořechy, ale hlízy šáchoru jedlého). Horchatu najdete v každé samoobsluze, ale existují i „mléčné“ bary horchatería, kde si můžete dát čerstvý nápoj s kynutým pečivem, které se do něj namáčí. Dle zákona musí být horchata slazená, ale ve speciálních barech můžete ochutnat i čerstvou neslazenou horchatu, což vřele doporučuji!
PRIMA TIP: Horchatería Panach, Av. de l´Orxata 19
Esmorzaret
Pro Valencii je typický každodenní brunch zvaný esmorzaret. V mnoha bistrech se od 9 do 12 hodin podává typické jídlo, které zahrnuje solené buráky, misku s olivami, cibulkami a okurčičkami, hlavním jídlem je pak plněná bageta bocadillo. Není ale ledajaká, je v ní opravdu bohatá náplň, která zahrnuje plátky masa nebo klobásky, míchaná vajíčka, brambory, nakládanou zeleninu a různé omáčky. Nejčastěji se k ní popíjí pivo.
PRIMA TIP: Restaurant & Cafetería Beluga, Carrer de l´Arquebisbe Mayoral 16
Esmorzaret je valencijský brunch, při kterém se podává plněná bageta Zdroj: Visit Valencia
Víno
Víno je další položka, kterou si ve Valencii náležitě považují. Jistě kvalitu španělského vína nebudeme rozporovat a rádi si vychutnáme sklenku dobrého červeného… Mě cesta zavedla do okouzlujícího baru Casa Montaña poblíž přístavu. Ten funguje už od roku 1836 a zachovává si unikátní atmosféru. Kromě velkého výběru vína si zde vychutnáte vážně skvělá tapas!
PRIMA TIP: Casa Montaña, Carrer de Josep Benlliure 69
Zdroj: autorský text. www.visitvalencia.com
V Casa Montaa si užijete skvělé víno, tapas i atmosféru Zdroj: Visit Valencia
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH
