Patatas Bravas – španělské pečené brambory s uzenou majonézou
Patatas Bravas – španělské pečené brambory s uzenou majonézou
Patatas Bravas patří mezi nejoblíbenější španělské tapas, které si můžete objednat téměř v každé restauraci nebo tapas baru. Dokřupava opečené brambůrky a k nim ochucená majonéza – vynikající chuťovka k dobrému vínu.
4 porce
60 minut
španělská
Postup přípravy
-
Omyté a překrojené brambory dejte do hrnce, zakryjte vodou, osolte je, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni téměř doměkka, tak aby nůž, který do nich zapíchnete stále narážel na mírný odpor, trvá to asi 10 minut. Brambory slijte a nechte pár minut okapat, aby se co nevíce osušily.
-
Mezitím rozehřejte troubu na 220 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj předvařené brambory. Pokapejte je olivovým olejem a osolte je. Brambory se nesmí překrývat, ale musí být rozložené v jedné vrstvě, nejlépe ještě s malými rozestupy. Pokud je potřeba, použijte raději dva plechy.
-
Brambory pečte 20 minut bez povšimnutí, poté je obracečkou něžně promíchejte, aby se opekly rovnoměrně ze všech stran. Pečte asi dalších 30–40 minut, dokud brambory nezískají temně zlatavou barvu a křupavou kůrku. Občas s plechem zatřeste a brambory promíchejte.
-
Zatímco se brambory pečou, připravte omáčku. Promíchejte všechny ingredience v menší misce.
-
Upečené brambory přesuňte na servírovací mísu. Pokapejte připravenou majonézou a poprašte ještě trochou uzené papriky. Ihned podávejte!
Patatas Bravas – španělské pečené brambory s uzenou majonézou
Patatas Bravas – španělské pečené brambory s uzenou majonézou