Patatas Bravas – španělské pečené brambory s uzenou majonézou

Moje hodnocení
8x

Patatas Bravas patří mezi nejoblíbenější španělské tapas, které si můžete objednat téměř v každé restauraci nebo tapas baru. Dokřupava opečené brambůrky a k nim ochucená majonéza – vynikající chuťovka k dobrému vínu.

4 porce
60 minut
španělská

Brambory

Majonéza

  • majonéza (kvalitní majonéza) 1 hrnek
  • mletá uzená paprika 2 lžičky
  • rajčatová pasta 2 lžíce
  • česnek 2 stroužky
  • sherry ocet 2 lžíce
  • sůl 1 lžička

Postup přípravy

  1. Omyté a překrojené brambory dejte do hrnce, zakryjte vodou, osolte je, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni téměř doměkka, tak aby nůž, který do nich zapíchnete stále narážel na mírný odpor, trvá to asi 10 minut. Brambory slijte a nechte pár minut okapat, aby se co nevíce osušily.
  2. Mezitím rozehřejte troubu na 220 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj předvařené brambory. Pokapejte je olivovým olejem a osolte je. Brambory se nesmí překrývat, ale musí být rozložené v jedné vrstvě, nejlépe ještě s malými rozestupy. Pokud je potřeba, použijte raději dva plechy.
  3. Brambory pečte 20 minut bez povšimnutí, poté je obracečkou něžně promíchejte, aby se opekly rovnoměrně ze všech stran. Pečte asi dalších 30–40 minut, dokud brambory nezískají temně zlatavou barvu a křupavou kůrku. Občas s plechem zatřeste a brambory promíchejte.
  4. Zatímco se brambory pečou, připravte omáčku. Promíchejte všechny ingredience v menší misce.
  5. Upečené brambory přesuňte na servírovací mísu. Pokapejte připravenou majonézou a poprašte ještě trochou uzené papriky. Ihned podávejte!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty