Paella valenciana – autentický recept, který můžete vyzkoušet doma

Moje hodnocení
7x

Paella patří ke klasickým španělským jídlům, která pro leckoho symbolizují celou tamní gastronomii. Domovem je ve Valencii, kde se dodnes připravuje její nejlepší podoba tradičně v restauracích na pobřeží tohoto krásného města – přesto v této prazákladní paelle chybějí mořské plody.

8 porcí
60 minut
španělská

Suroviny

  • suché bílé fazole 250 g
  • extra virgin olivový olej (olivový olej) 4 lžíce
  • celé kuře o váze cca 1,3 kg 1 ks
  • králík 1 ks
  • malí šneci s ulitami, vyčištění (nemusí být) 24 ks
  • čerstvé fazolky (bez lusků) 500 g
  • zelené fazolky s lusky 1 kg
  • rajčata, oloupaná a nakrájená 250 g
  • česnek nakrájený nadrobno 2 stroužky
  • šafrán (nitky šafránu) 1/2 lžičky
  • španělská středně velká kulatozrnná rýže, ideálně druh Bomba 750 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • citron k podávání

Je to proto, že se zrodila jako společné jídlo zemědělských dělníků na vinicích a polích, proto v ní najdeme také několik druhů fazolí a z mas je to nejčastěji králík a kuře. Nechybějí ani drobní šneci, kteří jsou na polích a vinicích běžní. Základní ingrediencí paelly je španělská kulatozrnná rýže, pěstovaná nedaleko Valencie. Tradičně se vaří ve velké železné pánvi, vždy pro víc lidí, a pokud možno na otevřeném ohni, respektive dřevěném uhlí.

Postup přípravy

  1. Bílé fazole nechte přes noc namočené a pak je sceďte.
  2. Kuře a králíka důkladně opláchněte, osušte a nakrájejte na menší kusy. Osolte je a opepřete.
  3. Ve velké vyšší pánvi, ideálně paellové, rozehřejte olivový olej. Ze všech stran a na středním stupni na něm opečte kousky masa dozlatova. Přidejte šneky a rovněž je krátce osmažte. Vše vyndejte z pánve a nechte stranou.
  4. Do pánve vsypte čerstvé a zelené fazolky, rajčata a česnek a osmažte je dozlatova. Přidejte scezené namočené fazole, zalijte 2,5 litry vody a na mírném stupni vařte 10 minut.
  5. Přidejte šafrán a rýži, dobře promíchejte, nechte 10 minut vařit, vraťte opečené maso a šneky a na mírném stupni vařte dalších 10 minut, až se tekutina odpaří. Pak nechte ještě chvíli vařit, až se rýže u okrajů a dna pánve začne malinko připékat – tato krustička je pro pravou paellu typická. Ihned podávejte společně s klínky citronu.

OSLAVTE DEN PAELLY - VALENCIE SDÍLÍ PAELLU S CELÝM SVĚTEM!

Mezinárodní den paelly je událost, na kterou se těší všichni labužníci, a to nejen ve Španělsku. Klíčovou událostí je samozřejmě „paellový pohár“, World Paella Day Cup, který proběhne ve Valencii. Dne 20. 9. v 11.30 tam na náměstí Plaza de Ayuntamiento v rámci akce Paellas y Arroces odstartuje Masterclass, kdy bude 8 šéfkuchařů z 8 různých zemí soutěžit o nejlepší a nejautentičtější paellu, a to i on-line. Pokud byste se tou dobou nacházeli v místě, nenechte si tuto událost ujít – nebo si ji vychutnejte z pohodlí domova! Po celém Španělsku pak bude následovat Restaurant Week za účasti 100 restaurací, které budou vařit tuhle národní pochoutku, jak nejlépe umějí. Více informací najdete na worldpaelladay.org.

Ale za vynikající paellou tentokrát nemusíte jezdit daleko. Letos si ji 20. 9. můžete vychutnat i v Česku, protože se k mezinárodnímu dni připojuje celá řada našich předních restaurací! Speciální nabídku připravují v těchto restauracích a obchodech:

  • Tapas bar Miró – Štefánikova 46, Praha 5 – připraví valencijskou paellu
  • Gran Fierro – Myslíkova 8, Praha 2 – paella brunch
  • El Centro – Maltézské náměstí 9, Praha 1 – paella menu
  • Gilda – náměstí Jiřího z Poděbrad 10, Praha 3 – paella menu
  • El Camino – Jagellonská 10, Praha 3 – paella na různé způsoby
  • La Chinata – Karmelitská 24, Praha 1 / Panská 6, Brno – paella tapas
  • Barrande – Náměstí Joachima Barranda, Beroun – připraví valencijskou paellu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty