Španělská sangría s červeným vínem

Moje hodnocení
6x

Ač v názvu celosvětově oblíbeného osvěžujícího španělského alkoholického nápoje zaznívá slovo krev (sangre), vzbuzuje spíš milostné touhy. Vášnivé debaty se pravda mohou odehrávat při řešení rébusu o nejsprávnější recept, ale sami horkokrevní Španělé přiznávají, že a) je tolik možností přípravy, jako je těch, kteří sangríu připravují, a za b) mají na ni nárok i Portugalci (ti ji píší s krátkým i).

2 porce
10 minut
španělská

Suroviny

  • červené víno, ideálně španělské nebo portugalské 1 lahev
  • pomeranč 2 ks
  • citron 1/2 ks
  • jablko 1 ks
  • broskev 2 ks
  • cukr krupice 1 lžíce
  • brandy nebo pomerančový likér 1 sklenka
  • pomerančový džus 1 litr
  • celá skořice (není nutné) 1 svitek

Pár základních pravidel přípravy nápoje, který vznikl prý už začátkem 19. století jako nápoj tamních farmářů a zemědělských rolníků při těžkých pracích na polích a sadech z toho, co bylo po ruce (a aby se nastavilo všudypřítomné dražší víno), ale platí. Tady je jeden univerzálně použitelný i obměnitelný recept.

Postup přípravy

  1. Víno vlijte do dostatečně velkého džbánu, přidejte šťávu vymačkanou z jednoho pomeranče, sklenku brandy a nakrájený citron.
  2. Vložte svitek skořice, vsypte cukr a promíchejte, až se cukr úplně rozpustí.
  3. Všechno ovoce omyjte, zbavte peciček a pecek a nakrájejte na úhledné kousky. Vsypte je do džbánu. Nechte v chladu odpočívat do druhého dne, aby se všechny chutě a šťávy krásně promísily.
  4. Druhý den vmíchejte pomerančový džus a podávejte na ledu.

PRIMA TIP: Sangría je letní osvěžující nápoj do veder. Podává se dobře vychlazená, na ledu, při posezeních s přáteli a ve Španělsku k ní neodmyslitelně patří i nějaké to drobné pohoštění z tamních lahůdek, jako jsou olivy, sýry a samozřejmě španělská šunka. Jelikož se i původní sangría připravovala z toho ovoce, jaké bylo zrovna po ruce a mělo sezonu, můžete klidně použít třeba slívy, švestky, meruňky, hrušky, hrozny a místo citronu jiný citrus. Nevynechávejte ale macerování, které teprve dodá sangríi tu správnou chuť. Je také možné (i když pak bude mít výrazně menší nebo žádnou ikonickou krvavou barvu) podle uvedeného postupu použít víno bílé, a dokonce i šumivé, nejlépe katalánskou cavu. A pamatujte, že v každé podobě je to nápoj určený k osvěžení, nikoliv unavení, tedy k popíjení, nikoliv opíjení…

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty