zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Španělská sangría
Autor: Marek Kučera Španělská sangría

Španělská sangría s červeným vínem

Hodnoceno: 5x
Ač v názvu celosvětově oblíbeného osvěžujícího španělského alkoholického nápoje zaznívá slovo krev (sangre), vzbuzuje spíš milostné touhy. Vášnivé debaty se pravda mohou odehrávat při řešení rébusu o nejsprávnější recept, ale sami horkokrevní Španělé přiznávají, že a) je tolik možností přípravy, jako je těch, kteří sangríu připravují, a za b) mají na ni nárok i Portugalci (ti ji píší s krátkým i).
do 10 minut
2,5 litru porce

Pár základních pravidel přípravy nápoje, který vznikl prý už začátkem 19. století jako nápoj tamních farmářů a zemědělských rolníků při těžkých pracích na polích a sadech z toho, co bylo po ruce (a aby se nastavilo všudypřítomné dražší víno), ale platí. Tady je jeden univerzálně použitelný i obměnitelný recept.

reklama

Postup

  1. Víno vlijte do dostatečně velkého džbánu, přidejte šťávu vymačkanou z jednoho pomeranče, sklenku brandy a nakrájený citron.
  2. Vložte svitek skořice, vsypte cukr a promíchejte, až se cukr úplně rozpustí.
  3. Všechno ovoce omyjte, zbavte peciček a pecek a nakrájejte na úhledné kousky. Vsypte je do džbánu. Nechte v chladu odpočívat do druhého dne, aby se všechny chutě a šťávy krásně promísily.
  4. Druhý den vmíchejte pomerančový džus a podávejte na ledu.

PRIMA TIP: Sangría je letní osvěžující nápoj do veder. Podává se dobře vychlazená, na ledu, při posezeních s přáteli a ve Španělsku k ní neodmyslitelně patří i nějaké to drobné pohoštění z tamních lahůdek, jako jsou olivy, sýry a samozřejmě španělská šunka. Jelikož se i původní sangría připravovala z toho ovoce, jaké bylo zrovna po ruce a mělo sezonu, můžete klidně použít třeba slívy, švestky, meruňky, hrušky, hrozny a místo citronu jiný citrus. Nevynechávejte ale macerování, které teprve dodá sangríi tu správnou chuť. Je také možné (i když pak bude mít výrazně menší nebo žádnou ikonickou krvavou barvu) podle uvedeného postupu použít víno bílé, a dokonce i šumivé, nejlépe katalánskou cavu. A pamatujte, že v každé podobě je to nápoj určený k osvěžení, nikoliv unavení, tedy k popíjení, nikoliv opíjení…

Španělská sangría
Autor: Marek Kučera Španělská sangría

reklama

Související témata: koktejl , červené víno , Nápoje , Španělská kuchyně