redakce Prima FRESH

Salmorejo – studená španělská polévka z rajčat, chleba a olivového oleje

Moje hodnocení
11x

Salmorejo je polévka původem z Cordoby v jižní části Španělska. Je místní variací na známější gazpacho, které je populární v severním Španělsku. Na rozdíl od něj je ale salmorejo pouze z rajčat, chybí v něm papriky a okurky, za to obsahuje vejce natvrdo a sušenou šunku.

4 porce
60 minut
španělská

Suroviny

Státy jižní Evropy mají ve svém repertoáru jídla, která jsou vhodná do horkého počasí. A protože se tropické dny stále častěji objevují i v našich zeměpisných šířkách, je načase se u našich jižních sousedů inspirovat.

Studené polévky jsou popravdě báječné. Příjemně zasytí, přesto jsou lehké a hlavně osvěžující. Ať už si dáte bulharský tarator, polský chlodnik, nebo francouzkou polévku vichyssoise… Anebo výtečně španělské gazpacho či salmorejo. Původ polévky je opravdu prastarý, ve starověku chudí dělníci máčeli starý chléb do octa a s trochou oleje ho pojídali při práci na slunci. Když se do Evropy dostala z Ameriky rajčata, začala se přidávat do této směsi. A ze stejného základu dnes Španělé připravují právě salmorejo. Jen díky dalším surovinám je tahle polévka chuťově mnohem sofistikovanější.

Podává se jako lehký oběd nebo jako součást oblíbených tapas. Díky přidanému vejci a šunce, vystačí tahle polévka jako lehký hlavní chod s kouskem dobrého bílého chleba a hlavně spoustou kvalitního olivového oleje.

Postup přípravy

  1. Nejprve oloupejte rajčata. Přiveďte k varu velký hrnec s vodou. Do mísy dejte studenou vodu a přidejte pár kostek ledu. Na spodní straně rajčat nařízněte malý křížek. Rajčata dejte do vroucí vody a nechte asi 30 vteřin blanšírovat. Poté je přendejte do mísy s ledem a nechte vychladnout. Oloupejte slupku a nahrubo je nasekejte.
  2. Do mixéru dejte oloupaná nasekaná rajčata a rozdrcený stroužek česneku. Rozmixujte dohladka. Poté ke směsi přihoďte natrhanou střídku chleba (bez kůrky) a nechte 15 minut nasáknout a změknout. Poté znovu promixujte dohladka. Pomalým pramínkem přilévejte do mixéru olej a ocet, nakonec dosolte a naposledy promixujte.
  3. Pokud chcete polévku opravdu dokonale hladkou, přeceďte ji přes jemné síto. Poté ji uložte do lednice a nechte chladit až do podávání.
  4. Mezitím uvařte vejce natvrdo. Dejte je do rendlíku, zalijte vlažnou vodou, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 8–10 minut. Poté zchlaďte v ledové lázni a oloupejte. Nakrájejte na klínky nebo na menší kostičky.
  5. Plátky šunky dejte do studené pánvi. Dejte ji na oheň a nechte postupně rozehřívat na mírné až střední teplotě. Šunku opečte lehce dokřupava, trvá to asi 10–15 minut. Dejte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách. Před servírováním šunku nalámejte na menší kousky. Můžete ji však podávat i tepelně neupravenou, jen natrhanou na kousky.
  6. Vychlazenou polévku dejte do misek, navrch dejte nakrájené vejce natvrdo, kousky šunky a vše zakápněte olivovým olejem. Podávejte s dobrým bílým chlebem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty